Tepelná čerpadla
Úvodní stránka › Fóra › Krby a vytápění › Tepelná čerpadla
- Toto téma obsahuje celkem 4,072 odpovědí. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel admin a poslední změna proběhla před 2 roky a 10 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
1. 3. 2013 v 13:36 #36092adminSprávce
Neshle
1. 3. 2013 v 13:37 #36083adminSprávceDobrý večer
1. 3. 2013 v 13:39 #36078adminSprávceDobrou chuť
1. 3. 2013 v 13:40 #36079adminSprávceDobrou chuť
1. 3. 2013 v 13:41 #36080adminSprávceDobrou noc
1. 3. 2013 v 13:43 #36081adminSprávcespiš?
3. 3. 2013 v 12:47 #36077adminSprávceDobrý den, mohl by mi někdo napsat reálné zkušenosti s tepelnými čerpadly Panasonic? Konkrétně mě zajímá technologie vzduch / vzduch. Podle tohodle popisu http://www.tepelna-cerpadla-aquarea.cz/tepelne-cerpadlo-vzduch-vzduch to vypadá zajímavě, ale zajímají mne reálné zkučenosti těch, co to již mají doma.
3. 3. 2013 v 12:49 #36076adminSprávceDobrý den, mohl by mi někdo napsat reálné zkušenosti s tepelnými čerpadly Panasonic? Konkrétně mě zajímá technologie vzduch / vzduch. Podle tohodle popisu http://www.tepelna-cerpadla-aquarea.cz/tepelne-cerpadlo-vzduch-vzduch to vypadá zajímavě, ale zajímají mne reálné zkučenosti těch, co to již mají doma. Děkuji
4. 4. 2013 v 11:37 #36072adminSprávceJe smutné číst názory lidí, kteří zřejmě bohuže nezvolili úplně správně a jejich investice se zřejmě nikdy nevrátí a zařadí se do dlouhé fronty nespokojených uživatelů a majitelů tepelných čerpadel.
Podle mě nezáleží ani tak na výrobci samotného tepelného čerpadla, ikdyž jen do určité míry, protože pokud si někdo pořídí tepelné čerpadlo nějakého pochybného českého výrobce, který ho koupil v číně, odstranil čínské nápisy a dodal pár český se svojí značkou, tak tyto čerpadla nemají ani šanci na nějaký úspěch. Nicméně pokud se budeme bavit o skutečných tepelných čerpadlech, tak rozdíly nejsou až tak velké, hlavně proto že značková čerpadla mají stejné „srdce“ (kompresor) a liší se jen v systémech regulace, nicméně obrovské rozdíly jsou v instalačních firmách, většina je takových, kteří vám prodají stroj a nějak ho namontují, aby vydělali pokud možno co nejvíc jak na samotném stroji, tak na všem ostatním co je potřeba k jeho namontování, tzn. práce, materiál atd. (pro ty co mají slabší představivost, to znamená dát tam toho co nejmíň za co nejkratší dobu práce a prodat to za co nejvíc) tak aby splnili ty nejzákladnější předpisy, aby jim ho výrobce autorizoval a posvětil jeho uvedení do provozu, bohužel protože i výrobci chtějí pochopitelně obraty a zisky, tak často posvětí téměř cokoli, protože stroj je prodaný a když neodejde v záruce, tak to vem čert a protože bohužel český zákazník je z hypermarketů navyklý na kupování ve slevách
4. 4. 2013 v 11:40 #36071adminSprávce, tak si spousta lidí naběhne jen proto, že koupí něco co je o 100–200 tisíc levnější a myslí si, jak ušetřili, jenže to co jim tam potom instalační firma předvede odsoudí nebohé tepelné čerpadlo k brzké smrti a než se investice vrátí, nastává smrt kompresoru, někdy opravdu velmi brzy.
Pak existují také instalační firmy, které se snaží tepelná čerpadla dělat tak jak by se měla, jenže protože tepelné čerpadlo není elektrokotel ani kotel na tuhá paliva či plyn a jeho životnost a topný faktor je ovlivněna právě tím, za jakých podmínek jeho kompresor pracuje, tak se musí splnit určitá kritéria, aby stroj mohl vydržet dost dlouho na to, aby se investice vrátila a že to jde, ale něco to stojí.
Zkrátka, pokud chcete tepelné čerpadlo, tak nešetřete a najděte si někoho o kom se přesvědčíte, že je dělá tak aby vám peníze ušetřili a ne aby vás natáhl. Pokud chcete šetřit při pořizování, tak si tepelné čerpadlo nepořizujte, protože ty peníze do něj vyhodíte z okna. Ne do každého objektu se tepelné čerpadlo hodí, musí mu být přizpůsobeno vytápění objektu a je třeba počítat s čerpadlem už od projektu. 75 procent stojících objektů se pro tepelné čerpadlo nehodí, kvůli nevhodnému systému vytápění, který s ním jako zdrojem tepla nepočítal.
A poslední věc, bohužel ta nejsmutnější, tepelná čerpadla VZDUCH-VODA by měla být u nás ze zákona zakázána být nazývána tepelná čerpadla, u těchto strojů je v našich klimatických podmínkách velice optimistické počítat, že jejich životnost nějak výrazně
4. 4. 2013 v 11:42 #36065adminSprávcepřekročí jejich ekonomickou návratnost. Jejich topný faktor klesá s každým stupněm venkovní teploty a čím nižší venkovní teplota je, tím víc dotápí vestavěný elektrokotel = šetříte méně a méně. Tyto stroje v našich klimatických podmínkách dostávají neskutečnou sodu a spousta lidí, kteří je zvolili místo zemního řešení čeká nepříjemné vystřízlivění až jim začnou odcházet kopresory. Měli by se nazívat čerpadla na ohřev bazénu na jaře a podzim a pro přitopení na chalupě kam pojedete naposledy v říjnu a přijedete tam až v březnu (letos až v dubnu) ty stroje by neměly vůbec běhat při teplotách od nuly méně. A ono to při teplotách lehce nad nulou taky neni žádná sláva, když vám vzdušná vlhkost namrzá na výměníku. No jo, prostě nešetřete a kupte si kvalitu (v podobě instalační firmy) a počítejte s větší investicí, která se vám za 6–10 let začne vracet a zatím co soused co se vám prvních 5 let bude (možná) smát že jste si koupili to samé o 200 tisíc dráž, tak potom se budete smát jemu, jak bude chodit pro dříví do lesa 😉
Přeju mnoho zdaru a rozumnou volbu 😉
22. 4. 2013 v 15:21 #36120adminSprávceDobrý den, během munulého týdne jsme s manželem koupili tepelné čerpadlo do rodinného baráku od společnosti http://www.mojecerpadlo.cz, nemůžeme je vynachválit ve všem nám poradili i vyšli v stříc. Určutě doporučujeme.
6. 8. 2013 v 11:26 #36121adminSprávceVelice děkuji za užitečný odkaz. Uvedená firma mě také dělala nabídku a jsem rád, že jsem se z více zdrojů dozvěděl o jejim jednání.
11. 11. 2013 v 20:41 #36122adminSprávceDobrý den,
prosím Vás o radu, vybírám si mezi TČ Zubadan 14kW a MasterTherm Box-Air 45Z-2012 – výkon 8-22kW.12. 11. 2013 v 8:46 #36123adminSprávcePokud máte spočítáno, že se vám investice výhodně vrátí do osmi maximálně deseti let, tak bych asi volil Zubadan, ale jestli je návratnost vyšší, tak si nekupujte TČ vzduch-voda. Pokud to jen trochu jde, tak udělejte maximum pro to, aby jste si pořídil tepelné čerpadlo země-voda, ano pořizovací cena je vyšší a návratnost delší, ale když si vyberete dobrou instalační firmu a váš RD bude stran vytápěcího systému a strojovny celkově vhodně upraven pro vytápění tepelným čerpadlem země-voda, tak to bude dobrá investice. Což se o TČ vzduch-voda většinou bojím říct.
-
AutorPříspěvky
- Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.