Poradna – návrh a realizace kuchyňských projektů

Úvodní stránka Fóra Poradna Poradna – návrh a realizace kuchyňských projektů

• Toto téma obsahuje celkem 108 odpovědí. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel admin a poslední změna proběhla před 6 roky a 7 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 16. až 30. (celkem z 109)
  • Autor
    admin
    Správce

Dobrý den, Moniko. Děkuji Vám mnohokrát za dotaz. No zoufat Vás rozhodně nenechám :o) Ideální by bylo, kdybyste mi poslala rozměry kuchyně (plánek) mailem (iva.drgacova@inades.eu) a já se podívám, jaké by bylo nejlepší řešení. Kolikrát se dá vykouzlit zdánlivě nemožné :o) Na Vašem „případu“ se krásně potvrzuje pravidlo, že člověk se mění a dobrá kuchyň se musí neustále přizpůsobovat jeho potřebám (rostoucí děti, rozrůstající se rodina, atd….). Jako obecné pravidlo pro lepší využití prostoru(doslova každého centimetru) platí, vsadit vždy na vestavné spotřebiče místo těch volně stojících – což je samozřejmě praktičtější i z „úklidového hlediska“ – a rozhodně nepodcenit plánování. V praxi to znamená projít všechny možnosti horem dolem a soustředit se na všechna „pro“ a „proti“. Jednotlivé varianty je ideální si pak někde „nasimulovat“, abyste měla konkrétní „prostorovou“ představu. A určitě nejdůležitější ze všeho je, nebýt na všechno sama a poradit se :o) Pošlete mi prosím Váš plánek a vrhneme se na to spolu. Uvidíte, že to přepereme :o) Se srdečným pozdravem a přáním skvělého dne, Iva

admin
    Správce

Děkuji za odpověď.
    Ráda bych Vám zaslala plánek, ale nevím do čeho jej mám překreslit. Nemám žádný jednoduchý plánovač. Jen mě napadá překreslit to na čtverečkovaný papír a ofotit. Nemáte nějaký program, do kterého bych Vám to mohla naměřit. Děkuji Monika

admin
    Správce

Dobrý den, Moniko :o) Úplně jednoduše to načtrněte od ruky a připište rozměry. Pak to nescanujte do PC a pošlete. Já si to pak překreslím do sprogramu. Pokud možno, aby tam byla přibližně vyznačená voda (přívod). Nebo je možnost vyfotit stávající kuchyň, a připsat rozměry jednotlivých stěn. Děkuji moc a těším se na plánek :o) Se srdečným pozdravem a přáním krásného dne, Iva

admin
    Správce

Dobrý den, potřebovala bych poradit s obkladem v kuchyni. Mám návrh kuchyně, již v realizaci. Barva lamina je dub bardolino H1146. Barva pracovní desky je metallo hnědý F633. Jako dlažbu mám Rako Chateau béžová. Nevím jakou zvolit barvu obkladu. Rozměr mezi pracovní deskou a horní skříňkou je 500 mm. Chtěla jsem použít světlý obklad s dvěma velkými motivy květiny v barvě stříbrno-hnědo-šedé kombinaci lístků. Vymalováno je bíle, akorát stěna u dvěří bude fialová. Mám ale strach, aby barvy nebyly příliš světlé, když použiji světlý obklad. Líbila se mi i varianta s obkladem mozaikou, ale popravdě, je tolik barev, že si nevím bohužel vůbec rady, co vybrat. Prosím Vás tedy o Vaši radu, jak kuchyni příjemně sladit a jaké použít doplňky, dekorace. Je daná dlažba, barva lamina a pracovní desky, výmalba je také hotová. Děkuji mnohokrát, s pozdravem a krásné Vánoce přeje Katka Mikulová.

admin
    Správce

Dobrý den, Katko. Podle mne jste vsadila na skvělou kombinaci. „Kafíčkové“ tóny budou vždy příjemné a velmi dobře se kombinují s ostatními doplňky. Šedo-stříbrný obklad s dominantním florálním motivem určitě schvaluji a za fialovou stěnu dávám jedničku s hvězdičkou :o) Oproti tomu, mozaiky bych se trošičku bála a musím říct, že ze své zkušenosti a i zkušeností mých klientů jsem k mozaikám mírně skeptická. Je pravda, že mozaiky jsou na první pohled velmi atraktivní, ale většinou se velmi brzy okoukají, nebo jsou až tak výrazné, že po času jaksi „ruší“ ( i když je samozřejmě spousta lidí, kteří na mozaiky nedají dopustit). Já osobně jsem pro tu verzi s „květinami“. A úplně ideální by bylo, pokud by ornamenty snímatelné (např. samolepicí dekorace)…tak byste totiž mohla vaší kuchyň po čase i „převléct“ do nového hávu (třeba i přemalovat stěnu). Jak už jsem psala v jednom z minulých příspěvků o barvách, člověk se s plynoucím časem neustále mění a tro co se mu líbí dnes, nemusí být to pravé za nějakou dobu. Proto je ideální volit i jednoduše měnitelné doplňky, do kterých patří i výmalba stěn a obklad kuchyně. A ještě jedna malá na závěr – určitě věnujte zvýšenou pozornost materiálu obkladu. V případě, že se jedná o materiál z „kuchyňského nábytku“, zajímejte se o opracování hran a o to, zda je povrch obkladu přímo dělaný na to, aby byl umístěn za varnou deskou.
    Děkuji Vám mnohokrát za dotaz a přeji krásný den! :o)

admin
    Správce

Dobrý den paní Drgačová,

obracím se na Vás s prosbou o rozvržení prostoru v kuchyni v panelovém domě. Ráda bych nalezla soulad s prostředím podle Feng Schui.
    Věřím, že mi poradíte.

Děkuji.

S pozdravem Axmanová

P.S.: v příloze Vám posílám obrázek.

admin
    Správce

Dobrý den, paní Axmanová.
    Děkuji mnohokrát za dotaz, ale asi Vás dost zklamu. Praktický a designový návrh kuchyně není problém, nicméně s Feng-Shui Vám pomoci nemohu. To asi chtělo spíš odborníka přímo na tuto „disciplínu“. Nicméně ze svých skromných informací o tomto „učení“ mám dojem, že s kuchyní jako takovou bude asi vždycky problém, protože se zde potkává voda s ohněm v poměrně bezprostřední blízkosti – speciálně v menším prostoru pro kuchyň, který vidím na plánku.
    Tak to jsem Vám moc nepomohla, což mě mrzí :o( Nicméně pokud chcete zpracovat návrh z hlediska čistě „designersko-projektantského“ stačí říct, ráda Vám ho zpracuji.
    Se srdečným pozdravem a přáním krásného dne – a taky všeho NEJ v novém roce – Iva :o)

admin
    Správce

Dobrý den paní designerko, měla bych dotaz ohledně kuchyně. Koupili jsme dům a chceme koupit novou kuchyň, ve tvaru L. Nad dřezem je okno.Kuchyn je propojena s jídelnou, která je jakoby za rohem. Vybrala jsem si vanilkovou retro rustikální kuchyň, a nevím jakou byste mi doporučila barvu pracovní desky a mozaiky či obkladu za desku. Také budeme kupovat nové vnitřní dveře, jsou tam vlastně dvoje, do špajzu a ven na chodbu. Musí ladit korpusy linky se dveřmi? Podlaha je původní velice pěkná dřevěná,parkety,které jsou i v jídelně a obýváku, který zas navazuje na jídelnu.A jakou barvou byste kuchyn vymalovala? Moc děkuji z odpověď.Anna

admin
    Správce

Dobrý den paní designerko, měla bych dotaz ohledně kuchyně. Koupili jsme dům a chceme koupit novou kuchyň, ve tvaru L. Nad dřezem je okno.Kuchyn je propojena s jídelnou, která je jakoby za rohem. Vybrala jsem si vanilkovou retro rustikální kuchyň, a nevím jakou byste mi doporučila barvu pracovní desky a mozaiky či obkladu za desku. Také budeme kupovat nové vnitřní dveře, jsou tam vlastně dvoje, do špajzu a ven na chodbu. Musí ladit korpusy linky se dveřmi? Podlaha je původní velice pěkná dřevěná,parkety,které jsou i v jídelně a obýváku, který zas navazuje na jídelnu.A jakou barvou byste kuchyn vymalovala? Moc děkuji z odpověď.Anna

admin
    Správce

Dobrý den, Anno. Děkuji Vám mnohokrát za dotaz. Upřímně, skoro zamačkávám slzu že jste si s projektem své kuchyně nevzpomněla na mě – já rustikály miluju!!!!:) Ty jsou dnes bohužel notně válcovány nadčasovou modernou a tak moc příležitostí „projektantsky si zařádit“ není. No to jsem ale odběhla od vašeho dotazu.
    Nejprve si dovolím malinko shrnout co že je vlastně rustikální kuchyň. Mnoho lidí (a bohužel i designérů :o/) si totiž pod tímto slovem představí jakýsi „pseudostyl“, který na mnoho z nás působí spíš odstrašujícím dojmem – což také asi ubralo „rustiku“ na popularitě – a příliš mnoho společného s tou pravou rustikální romantikou nemá :o( Ono se možná není co divit, protože projektovat dobrou opravdu rustikální kuchyň není hračka. Pravý smysl rustikální kuchyně je vytvořit opravdu starožitně vypadající kuchyň a proto je potřeba mít alespoň základy historických znalostí. Pak už je stačí historická pravidla co nejvíce dodržet a krása lahodící oku je na světě. Samozřejmě ve své snaze ale nesmíme polevit hned po výběru kychyňského nábytku, ale musíme respektovat i specifické zásady jeho rozložení, patřičné vyšperkování speciálními kuchyňskými díly, spotřebiči…a pak to vzít přes obklad až k doplňkům a ostatnímu zařízení bytu/domu.
    (pokračování dále….)

admin
    Správce

Obecně platí – barvy spíše světlé (vanilce tleskám – vzpomínáte na staré kredence po babičkách? :o), cokoliv „starožitného“ co nejvíce vypíchnout a vše ostatní (spousta věcí bez kterých se dnes již neobejdete se v historickém stylu prostě nevyrábějí) co nejvíce schovat. Na obklad stěny použít stylově odpovídající dlažice, kachle a nebo se poohlédnout o nějaké „retro“ tapetě, která ovšem musí být velmi odolná a především omyvatelná. S barvou stěn příliš neexperimentovat a vsadit na klasické odstíny a nebo se vysloveně hecnout a pohrát si na výmalbě třeba i s razítky, válečky – vše ve stylu. Je to tedy docela fuška, ale výsledek – bomba! Pracovní deska by měla být kamenná, nebo dřevná, či v imitaci těchto materiálů – pozor ovšem, aby dekor působil hodně realisticky, jinak se můžeme dočkat nechtěného efektu „kýče“. Kuchyňský nábytek nemusí být stejný jak dveře, ale mělo by to k sobě stylově ladit. Původní podlahu vám závidím! :o)Musí to být krása! :o)
    No nevím, jestli jsem Vám pomohla, nebo spíš zamotala hlavu :o) Pokud máte ještě nějaké dotazy, prosím pište sem, nebo přímo na mail iva.drgacova@inades.eu Pokud byste chtěla posoudit a zkonzultovat přímo návrh, jsem Vám také k službám (s velkým potěšením!:o)) Ještě jednou děkuji a přeji Vám krásný den! S pozdravem a úsměvem, Iva

admin
    Správce

Dobrý den,
    moc Vás prosím o radu,jak vyřešit barevně horní skříňky a stěnu za prac.plochou.Jedná se o kuchyň do novostavby moder.domu,kde bude propojena s obývacím pokojem.Prac.plocha bude nejspíš Corian – White Jasmine,dvířka lamino – Egger černohnědá.Linka bude s ostrůvkem,kde bude umístěna varná deska.Zatím mám představu – bílé /lesklé bílé horní skříňky a na stěnu stejně tmavě hnědou jako kuch.dvířka.Horní skříňky budou umístěny níž než sloup s troubou(níž než na obrázku) a ta tmavě hnědá zadní stěna by vyčuhovala i nahoře nad horní skříňky,aby byla do výšky sloupu s troubou.Snad pochopíte:-).Podlaha vinyl – nejspíš White Loft.Obrázky kuchyně mi zde nejdou odeslat,pokud to bude možné,přepošlu na Váš e-mail.
    Moc a moc děkuji za odpověď,Michala

admin
    Správce

Dobrý den,
    děkuji moc za dotaz :o) Ale opravdu to bude chtít obrázek – maličko se v tom ztrácím :o) Nicméně se alespoň vyjádřím k barevné kombinaci hnědý spodek – vršek bílý lesk…. tahle kombinace je vždy sázka na jistotu. Kromě toho, že vypadá opravdu luxusně a tyto barvy jsou vysloveně nadčasové, tak touto kombinací dosáhnete značného odlehčení kuchyně. Prostor vypadá větší a vzdušnější, což je vždycky dobře :o) Na obrázek se těším a přeji krásný den! :o) Se srdečným pozdravem, Iva

admin
    Správce

Dobrý den,
    mohla by jste nám prosím poradit s rozvržením kuchyně. Chtěli bychom linku s varným ostrůvkem a zvýšeným dřezem. Linku bychom chtěli na straně kde je okno, ale výška parapetů je pouze cca 85 cm, v jiném příspěvku píšete že vhodná výška je kolem 90ti cm, což je rozměr který mi také vyhovuje, ale co s těmi parapety. Děkujeme za odpověď. tespok.vitek(zavinac)tiscali.cz
    Nejde mi vložit obrázek ani v pdf ani doc tak Vám ho pošlu na email, děkuji.

Hezký den.

admin
    Správce

Dobrý den, děkuji Vám mnohokrát za dotaz a za plánek, který mi přistál v mailu :o) Parapety budou trošku oříšek, ale nějak se s tím popereme, nebojte :o) Abych neochudila ostatní čtenáře o nějakou tu radu, zmíním zde jedno obecné řešení, které lze (i když ne vždy) aplikovat při nižších parapetech. Tímto řešením, je přetažení kuchyňské desky až „do okna“. Ale pozor, je potřeba dát pozor na spoustu věcí a víc než u čehokoliv jiného je nutné „super kvalitní“ zaměření. Takže pokud by se někdo z našich čtenářů pouštěl do podobné operace, ať se určitě obrátí na zkušeného projektanta (který musí mít k ruce neméně zkušené techniky :o)) a celý projekt si před objednáním pořádně překontroluje. Opět jsme u onoho známého „dvakrát měř, jednou řež“. Takže parapetům zdar! :o) …a já jdu prostudovat ten váš plánek :o) Se srdečným pozdravem a přáním krásného dne,Iva

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 16. až 30. (celkem z 109)
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.