Zahrada

Nejlepší bylinky jsou ty domácí. Vypěstujte si ty svoje

Pokud jste se rozhodli, že máte dost kupovaných bylinek a rádi byste si vypěstovali svoje vlastní, měli byste vědět, čím začít. V první řadě je třeba koupit si semínka bylinek, které budete chtít pěstovat. V tuto roční dobu není téměř žádný supermarket, který by neměl ve své nabídce nejrůznější semena k pěstování. Pokud nechcete vše pěstovat doslova od začátku, můžete si koupit malé sazeničky (například v zahradnictví, u farmářů, na trzích), které si doma přesadíte.

Nejlepší bylinky jsou ty domácí. Vypěstujte si ty svoje

Co si pořídit a jak začít?

Doma vypěstované čerstvé bylinky mají skvělou chuť, krásně voní, některé druhy však mohou sloužit i jako přírodní repelent před různými druhy hmyzu. Při pěstování bylinek budeme potřebovat i nějaké náčiní. Mezi to patří zahradnické nůžky, sázecí kolík a lopatka. Pokud chcete, můžete si pořídit i textilní rukavice, na osvěžení bylinek pak lahev s rozprašovačem.

Pokud si myslíte, že své bylinky musíte pěstovat pouze v nevzhledných plastových truhlících, jste na omylu. I bylinky můžete pěstovat v hezkých dekorativních květináčích, v nichž se jim bude současně i dařit. Ideální jsou například keramické nebo proutěné nádoby. Nezapomínejte však ani to, aby měly drenážní otvory. Jako první můžete do květináče dát vrstvu z hrubšího písku či štěrku. Ten zabrání podmáčení rostlinek a zajistí dostatek kyslíku pro rostliny. Nikdy netvořte výstelku z plastů.

Zaměřeno na půdu

To, jak se vašim sazenicím bude dařit, závisí na tom, v jaké půdě je budete pěstovat. Pro pěstování bylinek je nejvhodnější dobře propustná zemina, v níž je i přídavek rašeliny. Zhruba jednou za dva týdny můžete bylinky pohnojit – ideálně pak organickým hnojivem, jež je určeno přímo pro byliny. Pokud se nechcete trápit mícháním ideální zeminy, zajděte do obchodu se zahrádkářskými potřebami či do zahradnictví. Můžete si zde zakoupit substrát, který je přímo určen pro pěstování bylinek.

Co budeme pěstovat?

Plánujete pěstování bylinek na balkonu, popřípadě za oknem? V tom případě byste se před koupí sazenic či semen měli rozhlédnout, na jako světovou stranu jsou vaše okna či balkon orientované. Pokud směřují směrem na jih, budete muset byliny chránit před poledním sluncem. Z bylin, kterým se zde bude dobře dařit, můžete pěstovat: levanduli, rozmarýn, tymián, majoránku nebo třeba šalvěj. Jestliže váš balkon směřuje na východ či západ, můžete zde pěstovat zejména meduňku nebo mátu. Na severu, kam dopadá nejméně sluníčka, se bude dařit opět mátě, ale i pažitce či meduňce.

Péče o bylinky

Pokud byste pěstovali bylinky v záhonu, potřebovaly by poměrně méně péče než ty, které budete pěstovat na balkoně či za oknem. Tyto bylinky musíte pravidelněji zalévat, ale také sklízet.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *