Úložné prostory

Pořádek musí být

Předtím, než se rozhodneme, jak bude naše nová skříň na míru vypadat, je důležíté, abychom věděli, pro koho a k jakému účelu má sloužit. Pokud bude podstatnou část skříně tvořit oblečení, zjistíme si, kolik oblečení jsme zvyklí věšet na věšáky, kolik triček si vždy pěkně poskládáme do komínků, kolik dlouhých nebo krátkých šatů či kabátů je v našem šatníku, zda nám množství ponožek a prádla nepřerůstá přes všechny police nebo koše? Máme v šatníku i nějáké nestandardní velikosti? Co si neumíme odepřít se slovy: „To musím mít!“ Kabelky, boty, šátky, brýle? Chceme si ukládat boty ve skříni anebo v samostatné skříni na boty? Máme sezónní hobby, sportovní náčiní, žehlicí prkno nebo sušák na prádlo? Na to se nám určitě správně vyčleněný úložný prostor hodí. Využijme tu největší užitkovou hodnotu vestavné skříně na míru s postarejme se o každou maličkost v naší domácnosti.

Někdo má raději kravaty na věšáčku, někdo je chce vidět přehledně uložené ve speciální kravatové zásuvce. Někdo chce mít vše v jedné zásuvce, někdo naopak rozdělené. Jsou lidé, kteří upřednostňují zásuvky a výsuvné police, jiní mají raději věci zavěšené nebo uložené v koších. Při plánování vašeho šatníku byste měli mít jasno i v takových detailech. Můžete si vybrat různé druhy výsuvných polic s čelem nebo bez, chromové tyče, pantograf, věšák na kalhoty nebo držáky na žehličku a vysavač. Někdo místo samostatné skříňky na boty upřednostní drátěné police přímo v šatníku. Hodně místa dokážou ušetřit i sklopné věšáky. Vědět, co je třeba uložit, je první krok. Větět, jak to nejlépe uložit, je krok druhý. V ložnici se také vyplatí mít koš na prádlo.

Ani ta nejlépe navrhnutá skříň vám však nebude dobře sloužit, pokud dovnitř věci špatně uložíte. Proto se doporučuje rozdělit odkládací plochy na jakési výškové zóny. Ty nejpoužívanější byste měli mít ve výšce vašich očí, ty méně často používané a sezónní věci dejte do zón pod 50 a nad 170 cm. Pokud si zvolíte ve spodní odkládací zóně zásuvky, měli byste mít dost místa pro sebe i na jejich vysunutí. Od hrudníku výše rozhodně žádné zásuvky nedávejte. Abyste efektivně využili vysoké polohy a uložené věci byli zároveň co nejdostupnější, můžete sem umístit věšákovou tyč s mechanismem na sklápění – pantograf.

Zdroj a foto: KOMANDOR Slovensko

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *