Typové domy

Nízkoenergetické domy: Mají nějaké nevýhody?

Stavba začíná už na papíře

 

To, co dělá dům nízkoenergetickým je hlavně kvalitní tepelná izolace, eliminace tepelných mostů, využití regulovaného větrání, vytápění a solární panely. Spojením všech prvků vznikne stavba, která pracuje tak říkajíc pro vás.

 

Nízkoenergetická stavba dokáže výrazně profitovat z vhodného umístění a osazení stavby. Proto začněte od základů a osazení nízkoenergetické stavby řešte už se svým projektantem při prvních nákresech v autocad lt. Orientace domu by měla být podle možností na slunečnou stranu. Na jižní stranu naplánujte většinu oken domu, přes které bude proudit do místnosti přirozené teplo. Umístění domu je nejlepší na jižní straně v nižší chráněné poloze. Studené doliny a větrné kopce nejsou nejlepším místem pro nízkoenergetické stavby, ale samozřejmě nejsou vyloučené.

 

Ne vždy máme možnost ideálního umístění nízkoenergetického domu. Můžeme to považovat za mírnou nevýhodu těchto staveb, pokud zhodnotíme také fakt, že vhodná orientace a osazení domu může ušetřit až 15 – 20% energie za vytápění.

 

Počítejte s vyššími náklady

 

Jedna z mála nevýhod nebo mínusů nízkoenergetické stavby jsou vyšší náklady na výstavbu. Prvotní vyšší náklady můžete zaznamenat již pro projektu domu, který je o něco náročnější a vyžaduje precizní zpracování. Moderní cad programy umožňují projekt kdykoliv upravit podle aktuálních potřeb. 

 

Vyšší náklady v porovnání s klasickou stavbou vás čekají při výběru kvalitního materiálu, izolace a řešení při eliminaci tepelných mostů.

Základem každé nízkoenergetické stavby je dokonalé těsnění. Tepelné ztráty musí být zredukované na minimu. nejcitlivějším bodem každého domu, z pohledu úniku tepla, jsou okna. Je třeba vybírat vícekomorová okna s dobrou tepelnou izolací. Při nákupu se zaměřte zejména na tepelný odpor okna, který uvádí výrobce. Ideální je hodnota 3 a více.

 

Spotřebu energie můžete snížit namontování solárních panelů, které budete využívat například na ohřev vody. Jsou to další náklady navíc, které se vám ale po několika letech vrátí.

 

Nízkoenergetické domy mají velké množství výhod a mezi ty největší patří úspora energie díky eliminaci tepelných ztrát, nižší náklady na provoz domu a vyšší energetickou nezávislost v případě namontovaných solárních panelů. Za největší nevýhody poté můžeme považovat vyšší vstupní náklady na projekt domu (využívají se na ně programy na kreslení, autocad nebo nějaká autocad alternativa) a především je to poté samotná výstavba domu. 

Shrnutí

 

Výhody                                                                     

 

– nižší spotřeba energií                     

– kratší topná sezóna

– hluková ochrana díky izilaci                         

– energetická bezpečnost a nezávislost                  

– úspora peněz

– dlouhá životnost stavby



 

Nevýhody

– vyšší počáteční náklady

– náročnější projekt

– stavbu je potřeba pravidelně kontrolovat



 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *