Tipy a rady

Jak na údržbu venkovních žaluzií?

Aby vám žhavé slunce a horko nepronikalo do místnosti, je vhodné dát žaluzie před okno. Proto, aby vám nově instalované venkovní žaluzie mohly opravdu dlouho a účinně sloužit, je třeba jim věnovat pravidelně dostatek péče. Jde o čištění, pravidelnou údržbu a kontrolu. Venkovní žaluzie se většinou ovládají šňůrou, klikou nebo motoricky za použití elektromotoru, který ovládáte pomocí vypínače či dálkového ovládání. Ve všech uvedených případech je údržba venkovních žaluzií opravdu velmi důležitá. Jak tedy venkovní žaluzie správně udržovat?

Jak na pravidelnou údržbu předokenních žaluzií

Žaluzie nevyžadují žádnou složitou údržbu. Občas je důležité promazávání ovládacích mechanismů. Pokud se o ně budete pravidelně starat, odvděčí se vám za vaši péči bezchybným chodem, perfektní funkčností a efektivním venkovním stíněním. Pravidelně otírejte lamely od všech usazených nečistot. Použijte prachovku, houbu nebo navlhčený hadr a lamely nakonec jemně vytřete do sucha. Nikdy na žaluzie nepoužívejte agresivní čisticí prostředky a silná chemická čistidla. Stačí použít mýdlovou vodu.

Na co si dát pozor při údržbě venkovních žaluzií

Vždy si dejte pozor na opatrné čištění stínicích lamel. Během jejich údržby nesmí dojít k jejich promáčknutí a poškození. Při čištění oken vždy lamely vytáhněte, aby vám žaluzie nebránily v čištění. Nastavte je do takové polohy, aby nedošlo k poškození stínící techniky. Vždy také chraňte předokenní žaluzie před znečištěním při stavebních úpravách a malování. Pokud je venku silný vítr, žaluzie s manuálním i motorovým ovládáním, které nejsou vybaveny čidlem, vytáhněte do horní polohy, aby nedošlo k jejich poškození a k poškození oken. Kromě čištění žaluzií je velmi důležitá také jejich pravidelná kontrola. Tu můžete provést i sami.

Pravidelná kontrola a údržba venkovních žaluzií

Zkontrolujte, v jakém jsou venkovní žaluzie stavu a míru znečištění lamel. Zkontrolujte rovnoměrnost vytahování a spouštění lamel, stav opotřebení vytahovacích pásků a žebříků, ale i stav vodítek a vodících lišt. Pozorujte i hlučnost jejich chodu. V případě elektrického pohonu je velmi dobré instalovat větrné a sluneční čidlo, které lze využít pro automatické řízení chodu venkovních žaluzií, které se pak samo řídí dle aktuálního počasí. Pak je třeba při pravidelné údržbě kontrolovat i nainstalovaná čidla a chod elektromotoru. V případě, že je si s problémem nevíte rady, kontaktujte toho, kdo vám předokenní žaluzie montoval. Specializovaná firma vám zajistí servis žaluzií.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *