Tipy a rady

Dobijte si energii s barvami. Co třeba se žlutou a oranžovou

Nesmíte to přehnat

Oranžová i žlutá barva se hodí téměř do jakékoliv místnosti v interiéru. Věděli jste o tom? I tak jsou tyto dvě barvy velmi často opomíjeny. Ale proč? Ano, jde o dvě poměrně výrazné a energické barvy, se kterými to lze velmi snadno přehnat. Poté takto zabarvený interiér působí spíše rušivě, než aby nám byl pobyt v něm příjemný. Pokud však nechcete sáhnout po jemnějším odstínu těchto dvou barev, ale přejete si zůstat u sytých a energických tónů, zvolte si je na jeden až dva prvky v pokoji. Na rozzáření to je ideální množství.

Dobijte si energii s barvami. Co třeba se žlutou a oranžovou

Jak na nás tyto dvě barvy budou působit?

Obě tyto barvy, žlutá i oranžová, jsou barvy optimistické, pozitivní a také povzbuzující. Vyvolávají v nás pocity štěstí, klidu a energie. Například v kuchyni může oranžová barva povzbuzovat chuť k jídlu, žlutá v dětském pokoji zase povzbuzovat v dětech kreativitu a hravost. Jde však o velmi výrazné barvy, proto je najdeme zejména v interiérech výraznějších osobností – u těch zvídavých a veselých jedinců.

Dobijte si energii s barvami. Co třeba se žlutou a oranžovou

Oranžová barva v kuchyni je jasná volba

Oranžová barva se hodí všude tam, kde potřebujeme dobíjet svoji energii. Proto je vhodná například do kuchyně či jídelny. Víte o tom, že oranžová barva zlepšuje trávení a zvyšuje naši chuť k jídlu? Samozřejmě se spolu se žlutou hodí i do dětského pokoje, obývacího pokoje, předsíně i jídelny. V ložnici se ale zaměřte spíše na jiné a klidnější barvy. Například hnědou, zelenou či modrou.

Detaily jsou jasná volba

Se vším hezkým by se mělo zacházet s mírou. A to platí i o těchto dvou barvách. Proto je používejte například na dekorace, výmalbu nebo na čalounění či textilie. Nikdy však ne na všechno najednou. Pokud si netroufáte na oranžovou či žlutou stěnu, zvolte tyto barvy v podobě vázy, květináčů, deky, závěsu nebo třeba přehozu.

Na stěnách to jde také

Jestliže jste odvážnější osobnosti, můžete si se žlutou či oranžovou klidně vymalovat i stěny. Zde ale volte méně výrazné odstíny, které vás hned neomrzí, nebo vás z nich nebudou bolet oči. Ideální volbou jsou například pastelové tóny. Nebo můžete kombinovat některou z těchto barev na jedné stěně s bílou barvou na stěně druhé.

Dobijte si energii s barvami. Co třeba se žlutou a oranžovou

Zdroj: pexels.com

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *