Tipy a rady

Čištění rozvodů vzduchu a větrací jednotky

Standardně se větrací systémy čistí jednou za 5 let, pokud je ale prostředí silně znečištěné, je potřeba čistit rozvody jednou za dva roky nebo dokonce každý rok. Celý systém se vyrábí z antibakteriálních materiálů, v potrubí by tedy neměly vznikat žádné škodliviny, nicméně revize a pravidelná výměna filtrů je nezbytná.

Během servisu větracího systémů se čistí nebo vymění filtry v jednotce, vyčistí se jednotky rekuperátoru i potrubí a vyústky.

Výměna filtrů

Interval mezi výměnami filtrů je závislý na okolním prostředí a čistotě interiéru. Abyste odhadli správnou dobu pro výměnu filtru, je dobré je z počátku kontrolovat co nejčastěji. Během stavby se v domě práší více než při běžném provozu domu, proto filtry začněte kontrolovat až po jejím dokončení. Při pravidelných kontrolách pak snadno odhadnete ideální interval výměny.

Čištění větrací jednotky a rekuperátoru

Zatímco filtry si klidně můžete vyměňovat sami, čištění a servis větrací jednotky a rekuperátoru nechte raději na odborníkovi. Čistotu hadičky k odvodu kondenzátu a lopatek ventilátoru lze snadno kontrolovat bez rozebírání systému. Samotné čištění probíhá podobně jako čištění komínů, do potrubí se zavede zařízení, které má na sobě kameru a jemný kartáč. Díky tomu je možné vidět, v jakém stavu systém je.

Čištění potrubí a vyústek

Špinavé odvodní potrubí se pozná podle toho, že je na vstupu vzduchu a na výpustce šedý lem. Nemusí to znamenat, že je potrubí rozbité, ale je lepší ho nechat zrevidovat. Pokud jednotka běží nepřetržitě, je potřeba, aby bylo odvodní potrubí čisté. V opačném případě by mohlo docházet k tlakovým ztrátám a následnému poškození systému. Znečištění není hygienicky závadné, protože se jedná o odvod vzduchu z interiéru ven. Naopak přívodní potrubí musí být 100% čisté.

Základ úspěchu – správný návrh rekuperačního systému

Správně navržený systém, kvalitní zařízení a odborně provedená instalace vám ušetří spoustu starostí s provozem i údržbou. Je velmi důležité, aby k potrubí i k jednotce byl pohodlný přístup, ideálně na několika místech. Důležitý je i materiál, z kterého je vyrobeno potrubí.

Například společnost Zehnder vyrábí rozvody vzduchu z nezávadné umělé hmoty. To umožňuje vytvořit celý rozvod z jednoho kusu potrubí, což jeho údržbu výrazně usnadňuje. Rozvody jsou vysoce hygienické a atestované, jejich hladký vnitřní povrch Clinside výrazně zamezuje usazování nečistot.

Typy a triky pro čistý rekuperační systém

Používejte při vaření digestoř – Cirkulační digestoř odvádí vzduch s tukovými částicemi pryč, pokud není puštěná, tuk se usadí na potrubí ventilačního systému a následně na sebe nachytá prachové částice, které zanesou potrubí.

Vypínejte ventilační jednotu, když otevřete okno – Když otevřete okna a necháte běžet ventilační jednotku, odvodní vyústky naberou vzduch nejen z interiéru, ale i z venku, ten je však plný prachu a pylu.

Vyměňujte filtry včas – Zanesené filtry mohou nenávratně poškodit celou ventilační jednotku.

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *