Postele a matrace

Zdravým spánkem probudíme vitalitu a předejdeme zdravotním obtížím

Jakostní matrace, postele a lůžkoviny jsou investicí do budoucna

Důležitým činitelem, který se postará o dobrý start do pracovního či školního dne, je vydatný spánek. Dospělý člověk by měl spát v průměru šest až osm hodin. A to skutečně tvrdým spánkem bez častého probouzení se, převalování, oproštěným od náročných snů. Víte, jak se postarat o zdravé spaní? Zařídili jste si svoji ložnici i dětský pokojíček novým nábytkem, neopomněli jste na postele s pevnými rošty, pružnými lamelami, matracemi Perdormire a TEMPUR, které konstrukčně odpovídají vašim fyziognomickým parametrům, hmotnosti a velikosti? Existují různé typy matrací, jež se už z valné většiny vyrábějí ve zdravotně příznivém módu, jsou certifikovány přísnými komisemi, a vy si tak jejich pořízením kupujete výrobek, který by s vámi nebo vašimi potomky měl vydržet dlouhá léta. Jak na výběr správné matrace, vám poradí názorné video ProSpánek.

Odborníci doporučují jednoduchá pravidla pro zdravé spaní

Pro opravdu klidné usínání a několikahodinový spánek je třeba krom koupě jakostní postele a kvalitní matrace nevynechat důležitá pravidla, bez nichž se při spaní neobejdete. Před ulehnutím na lůžko zapomeňte na vydatnou večeři. Posilující jídlo by mělo být zkonzumováno dvě až tři hodiny před položením se do postele, aby měl organismus čas na zpracování a během spánku již nemusel „pracovat“. Není doporučena ani velká fyzická aktivita (s výjimkou příjemného, přirozeného „pohybu“). Pokud jste tedy zvyklí si před spaním zacvičit, jít si zaběhat, pokuste se čas na aktivitu posunout co nejdále před usnutí. Procházky na čerstvém vzduchu, posezení na zahrádce před domem či venčení psů je naopak doporučováno. Mozek i tělo si na svěžím vzduchu krásně odpočinou a připraví se k relaxu.

Osobní hygiena a pořádek jsou podstatnými činiteli pro klidné usínání

Zvykli jste si před usnutím pouštět televizi, případně u ní usínat? Zapomeňte na tento zlozvyk. Výzkumníci ze spánkových laboratoří i společnosti zaměřené na zdravé spaní, jako je ProSpánek, potvrdili, že takzvané modré světlo nedovolí mozku zcela „vypnout“, ani když vy sami si myslíte, že už skutečně spíte. To stejné platí o mobilních telefonech a jiných elektronických zařízeních, která mnozí z nás kontrolují těsně před spaním. Tyto přístroje by v ložnici neměly být dokonce ani zapojeny v nabíječce kvůli svým rušivým signálům. Doporučuje se četba knihy u lampičky s mléčným či žlutým světlem, jež pomalu dovoluje mozku, a potažmo celému tělu, si pěkně odpočinout. Před spaním nezapomeňte ložnici vyvětrat, ráno zas vyvětrejte z okna polštáře a lůžkoviny. Ideální je také vyprat povlečení alespoň jednou za dva týdny.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *