Postele a matrace

Jaká matrace je ta pravá?

Podle čeho vybírat matraci

Při výběru kvalitní matrace byste měli brát v potaz následující body:

· Materiál, ze kterého je matrace vyrobena – na trhu existuje nespočet materiálů, ze kterého jsou matrace vyráběny. Každý z nich má své přednosti a záleží pak na vás, který si vyberete. Uvedeme zde několik příkladů a jejich výhody.

a) PUR pěna (polyuretanová pěna) – vysoká pružnost, vzdušnost a dobrý odvod vlhkosti

b) Pěna xdura – tato světová novinka splňuje všechny požadavky pro moderní matracové pěny. Její nezaměnitelná pórová struktura zajišťuje měkkost na povrchu a podporující elasticitu uvnitř. Ani pocení a dlouholeté používání nezmění její vlastnosti. Ztráta výšky pěny je zde nulová.

c) Líná (viscoelastická) pěna – v závislosti na teplotě lidského těla mění svoji tuhost, rovnoměrně rozkládá tlak na tělo spáče a tím zlepšuje krevní oběh a zabraňuje případnému vzniku proleženin

d) Studená pěna – prodyšná, vzdušná, elastická, udržuje tvarovou stálost a lépe kopíruje křivky těla. Pěna je dodávána v několika tuhostech a někdy se kombinuje i s línou pěnou.

e) Kokosové vlákno – obsahuje kokosová vlákna, která se vyznačují vysokou savostí, elasticitou a vzdušností. Nejvýraznější vlastnost je pružnost.

f) Latexová pěna – vysoce elastická a trvanlivá. Rychle se vrací do původního tvaru. Velkou nevýhodou latexových matrací však je, že 100% přírodní latex obsahuje podle lékařských výzkumů více než 150 bílkovin, z nichž 35 může působit jako alergen. Velkým problémem latexu je také jeho neprodyšnost, protože má uzavřené póry.

g) Ovčí rouno – vysoký podíl přírodní vlny hřeje a má termoregulační schopnosti.

· Tvrdost matrace – jeden z nejdůležitějších faktorů při výběru matrace kdy záleží převážně na vašich preferencích. Tvrdost je značena od 1 do 4. Číslem 1 je označována matrace velmi měkká, číslem 4 pak velmi tvrdá – v obou případech jde o extrém, který je ovšem některými zákazníky stále vyhledáván. Většina uživatelů volí mezi tvrdostí č. 2 a 3, které tvoří zdravý střed, přičemž č. 2 volí spíše ženy a č. 3 spíše muži.

· Věk uživatele – věk zákazníka ovlivňuje jeho výběr, co se týče tvrdosti matrace. Obecně se dá říct, že mladší ročníky volí raději tvrdší matraci a starší lidé měkcí a elastičtější. Speciální kapitolou jsou pak matrace pro děti, které pro svůj zdravý výoj potřebují kvalitní a pevnější matraci s tuhostí č. 2 či 3.

· Charakter užití matrace – jinou matraci budete volit, pokud na ní budete spát každý den a jinou, pokud půjde pouze o příležitostné spaní pro návštěvy. Zde je dobrou volbou pružinová matrace či matrace s PUR pěnou.

· Nosnost a rozměry matrace – vždy se zajímejte o maximální nosnost matrace a volte takovou, jejíž nosnost je vyšší než vaše hmotnost, čímž zvýšíte její životnost. Matrace se obvykle vyrábí v klasických rozměrech, tj. matrace 90 x 200 cm pro jednolůžko, 160 nebo 180 x 200 cm pro dvoulůžko. K dostání jsou i matrace o rozměru 140 x 200, které jsou jakýmsi širším jednolůžkem a vyhovují zpravidla těm, kterým jednolůžko nevyhovuje a dvoulůžko je pro ně moc velké.

Při výběru určitě nezapomeňte ani na to, že různé druhy matrací jsou určeny pro různé druhy roštů. Ani výběr roštu se totiž nevyplatí podceňovat.

Přejeme vám při výběru šťastnou ruku a příjemný relax na vaší nové matraci!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *