Postele a matrace

Jak vybrat ložní povlečení, aneb skvělý tip na vánoční dárek na poslední chvíli!

Barevné kombinace

Barva je ve vašem interiéru ta nejdůležitější. Studené barvy jako světle modrá, zelená a žlutá nabudí pocit chladu, proto takové barvy vybírejte jen ve slunečných dnech, kdy se raději ochladíte, než ohřejete. Naopak barvy syté a teplé, jako jsou tmavé varianty modré, zelené či sytě oranžové, budou vaši postel pocitově zahřívat. Pokud si chcete udělat s vaší polovičkou pěkný večer, převlečte povlečení do červené nebo barevné se zvířecím vzorováním. Přesto ale nemusí povlečení nutně v interiéru vynikat. Záleží i na dalších barvách, které daný pokoj doplňují.

ložní povlečení

Geometrické i jiné vzorování

Se vzorováním to také nepřehánějte. Pokud máte vzorovanou tapetu na zdi, rozhodně by se byť i stejný vzor nehodil. Jestliže nechcete mít v místnosti nevyslovené heslo „Každý pes jiná ves“ pořiďte si do interiéru pouze jeden vzor, který nebude stejný jako na zdi. Můžete jej pak použít i jinde, například při zebrovaném vzorování použijte bílý přehoz a na něj umístěte polštářky v barvách vzorování – v tomto případě zvolte v bílé nebo černé barvě. Obecně se geometrické vzory hodí do moderních a luxusních interiérů, kde vládne lehkost a jednoduchost.

ložní povlečení

Květované povlečení je jedna z možností, jak vyjádřit nejen svou oblibu květin, ale navíc střídmé květinové linie navodí do vašeho interiéru kousek čistoty a harmonie.

Moderní vychytávky

Určitě nemáte každý den stejnou náladu a rozhodně nechcete měnit povlečení, jen podle dennodenně se měnící náladě či rozpoložení. I na toto už výrobci mysleli a vyrobili povlečení s dvěma variantami na rub i líc.

ložní povlečení

Jestliže nechcete vše sladit do posledního detailu a máte právě vzor, který se ke zbytku interiéru nehodí, nezoufejte. Na pomoc vám může přijít velká deka, kterou přehodíte přes celou postel, doplníte polštářky a finální úprava pro hosty je hotová.

Jaký materiál?

Nejoblíbenějším materiálem pro povlečení je rozhodně bavlna. Nejlépe saje, krásně hřeje a je i příjemná na dotek. Dalším příjemným materiálem je satén. Stejně jako bavlna je tato látka jemná a příjemná na omak. Vysoce kvalitní bavlněná příze s jemným leskem, ze které je satén složen, je pevný materiál vyráběný často i s nežehlivou úpravou. V zimě rychle zahřeje a v létě příjemně chladí. Kvůli svému lesku a hebkému povrchu je satén oblíbený zejména při romantických chvílích. Krepové povlečení má neocenitelnou výhodu – nemusí se vůbec žehlit. Výhodná je prodyšnost a příjemnost materiálu, ale nevýhodou je pomalá zahřívací či chladicí schopnost, v tom se saténu nevyrovná. Flanel je velmi oblíbený díky své hřejivosti, kterou ocení zejména věčně zmrzlí obyvatelé ložnice. Povlečení z mikrovlákna je zejména vhodné pro alergiky a pro ty, kteří ocení snadnou údržbu a materiál na dotek připomínající hedvábí.

ložní povlečení

Další možností je povlečení z polybavlny. Tento materiál je tvořen z 35 % bavlnou a z 65 % polyesterem. Oproti klasicky bavlněnému povlečení je lehčí a jemnější a také mnohem rychleji schne.

Zdroj fotografií: pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *