Osvětlení

Světla není nikdy dost! Bystří totiž mozek!

Na druhém sympoziu Velux Daylight Symposium, konaném ve španělském Bilbau, prezentovali výsledky svých výzkumů renomovaní odborníci na denní světlo.
„Studie provedené ve Spojených státech prokázaly souvislost mezi přítomností denního světla spolu s možností výhledu z místnosti do okolí a lepšími studijními výsledky sledovaných subjektů, lepšími kognitivními výsledky v kancelářích a vyššími tržbami v obchodech. Světlo je „droga“, která stimuluje produkci serotoninu, dopaminu a gama-aminomáslových kyselin v lidském těle, čímž se zlepšuje kontrola nad různými podněty, motivace, svalová koordinace, zvyšuje klid a schopnost soustředění“, tvrdí Lisa Heschong, vedoucí společnosti Heschong Mahone Group a autorizovaná architektka.

Podpora zájmu o denní světlo v moderní architektuře představuje pro společnosti nabízející na našem trhu okna a výplně stavebních otvorů významné poslání – nejedná se jen o denní světlo, které do budov vstupuje přes produkty dodávané jednotlivými výrobci, ale rovněž o denní světlo v obecné rovině. Zájem o denní světlo se například u společnosti Velux přesunul z úzkého zaměření na energetické úspory směrem k širšímu pochopení jeho významu pro lidské zdraví, učení a produktivitu a přispěje k rozvoji a prohloubení debaty o denním světle v architektuře.

„Děti ve většině škol s dostatkem denního světla vykazují v testech lepší výsledky než děti ze škol bez denního světla,“ tvrdí James R. Benyam, nezávislý poradce v oblasti světla a denního světla s bohatou mezinárodní praxí. „Nastal čas k tomu, aby se výsledky těchto výzkumů začali vážně zabývat architekti, inženýři a designéři z celého světa. Nastala patrně vhodná doba pro zařazení prostředí s dostatečným množstvím denního světla do předpisů a norem. Budovy dobře osvětlené denním světlem se totiž musí stát pravidlem, nikoli výjimkou. Ve školách by to měla být naprostá samozřejmost,“ uvádí dále odborník James R. Benya. Osvětlení ve veřejných prostorách na nás tak závislé není, ale při úvahách o zařizování pracoven či dětských pokojů bychom měli všem jejich uživatelům zajistit maximální přísun světla ať už formou střešních oken nebo dostatečně velkými vertikálními okny.
Světla a jakékoliv další doplňky do kuchyně koupíte např. ve známých hobbymarketech jako je Baumax, Obi, Hornbach, Bauhaus

FOTO DREAMSTIME, VELUX

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *