Ostatní

Vyberte správné kliky i kování na dveře

Kování se řídí typem dveří

Každé dveře jsou jiné, proto se liší i jejich požadavky na kování. U interiérových dveří se řídíme zejména vzhledem, u vstupních dveří se řídíme bezpečností. Velkou roli hraje i tvar kování a materiál, z něhož je vyrobeno. Dveřní kování se dělí na dva typy. Na razetové a štítové. Razetové kování je takové kování, kdy je klika a otvor pro zámek oddělen. Štítové kování má menší životnost, je realizováno pomocí vrutů.

Vyberte správné kliky i kování na dveře

Materiál

Jelikož se bavíme o kování, bude materiálem pro jeho výrobu samozřejmě kov. Ten však může být kombinován i s jinými materiály, jakými jsou například plast nebo dřevo. V každém případě by však mělo být kování, které si vyberete, odolné. Také by mělo ladit se vzhledem, barvou i provedením vašich dveří.

Vzhled kování a kliky

Součástí kování na dveřích je zámek zajišťující, že budeme doma v bezpečí. Patří sem ale i klika, na jejíž výběr bychom si měli vyčlenit určitý čas. Mezi oblíbené designy klik ke dveřím patří stále ten klasický, kdy je klika klasicky rovná. Oblíbené jsou i kliky s ornamenty a jinak zdobené. Kromě klasického tvaru si můžete vybírat i koule, madla nebo třeba mušle.

Mezi nejčastější povrchy klik patří nerez, kované železo, chrom, mosaz, ale i bronz. Dále pak i zlatá nebo stříbrná úprava. Kliky mohou být lesklé, matné i broušené.

Pozor na bezpečnost zámku

U zámku nesmíme dbát jen na vzhled, ale především na jeho kvalitu. Kování by mělo vydržet co nejdéle. Největší požadavky na bezpečnost jsou u vchodových dveří. O tom, jak budou dveře odolné, rozhoduje dveřní konstrukce, zámek, zámkové vložky nebo kování. Při jejich výběru se setkáte s pojmem bezpečnostní třída, která určuje kvalitu zabezpečení. Tříd je celkem 6. RC1-RC5. Přičemž čím vyšší číslo bude, tím kvalitnější materiál máte doma.

Zdroj: pexels.com

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *