Ostatní

Pár slov o stěhování napříč republikou

Přestěhovat se do velkého města je snem mnoha lidí, kteří vyrůstali v menších obcích (i když samozřejmě stále zůstávají i zarytí vlastenci a ti, kdo si nedovedou představit den bez toho, aniž by potkávali známé tváře a neviděli panoramata, která jim jsou známá od útlého dětství). Velkoměsta totiž nabízejí mnoho lákadel. Nejen, že zde mohou zájemci snadněji získat vytoužené zaměstnání a pěkné bydlení, mohou si také užívat nespočet možností, jak trávit volný čas.

Zatímco v menších městech a na vesnicích je člověk v případě, že nevlastní automobil odkázán na autobusové či vlakové spoje do okolních větších měst, které navíc jezdí jen několikrát za den, ve větších městech může pohodlně využívat hromadnou dopravu poskytující vhodné spoje i několikrát za hodinu. Jízda do zaměstnání tedy nemusí trvat věčnost, je naopak rychlá a obvykle poměrně pohodlná.

K dalším pozitivům velkých měst patří anonymita, která vesničanům rozhodně schází. Mnoho lidí je otráveno z pocitu, že jim takříkajíc pořád kouká někdo do talíře, že si nemůžou koupit nové kolo, auto či motorku, nebo vyrazit na výlet bez toho, aniž by to do hodiny nevěděla celá ulice (nebo dokonce celá vesnice, záleží na rychlosti, provázanosti a zdatnosti místních klepen).

Větších měst je v České republice poměrně mnoho, a tak ti, kdo se rozhodnou opustit rodnou vísku či městečko, mají slušný výběr. Někteří lidé volí větší města v blízkosti původního trvalého bydliště, protože je to z mnoha důvodů praktičtější. Člověk kvůli touze po bydlení ve velkém městě nemusí opustit kraj, který je mu známý a blízký. Bydlet ve známém kraji, kde člověk zná místní zvyklosti, ví, kde se konají nejlepší kulturní a sportovní akce, zná místní supermarkety, je poměrně výhodné.

Někteří lidé ale touží po změně od základu a hledají možnosti v těch opravdu největších městech u nás, tedy v Praze, v Brně a v Ostravě. Všechna tato jmenovaná města mají univerzitu, kterou ročně absolvuje tisíce studentů. A právě ti pak, místo návratu do rodné hroudy, volí žití v místech, které jim poskytlo požadované vzdělání. Mnoho ze studentů si v dnešní době přivydělává již při studiu a získává tak potřebnou praxi. Mnohdy také ve firmách, které se pak v budoucnu stanou jejich plnohodnotnými zaměstnavateli.

Najít vhodný pronájem bytu Praha obvykle nebývá těžké, stejně jako sehnat vhodný byt ke koupi (to v případě, že se mladí lidé rozhodnou vzít na svá bedra ihned po škole hypotéku). Existuje mnoho portálů zabývajících se obchodováním s nemovitostmi. Mezi nejvyhledávanější patří například portál Eurobydlení, který na svých stránkách www.eurobydleni.cz/byty/praha/prodej/nabízí opravdu mnoho nemovitostí nejen k prodeji, ale i k pronájmu.

Podobné možnosti mají také lidé shánějící se po pronájmu bytu Brno. Výše zmíněný portál totiž neposkytuje potřebné údaje o bydlení v našem hlavním městě, ale v podstatě ve všech lokalitách v celé České republice.

Jsou ale také takoví lidé, kteří chtějí poznat život nejen ve velkých městech rodné vlasti, ale i za jejími hranicemi. Díky možnostem, které nabízí a poskytuje Evropská unie, pak odcházejí do  metropolí okolních i vzdálenějších států. A díky tomu, že se v zahraničí zabydluje čím dál větší množství Čechů, dostávají pracovní možnosti a příležitosti další a další. Svět se globalizuje a obrovské masy lidí se stěhují sem a tam, napříč Evropou a napříč všemi kontinenty, aby nabyli nové znalosti, vědomosti a zkušenosti. Ona to vlastně není situace novodobá. Vždyť leckterá pohádka praví, že se chytrý Honza vydal hledat s rancem plným buchet štěstí daleko do světa…

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *