Okna a dveře

Hezké být mohou, bezpečné být musejí

Z množství nároků kladených na dokonalé vchodové dveře do rodinného domu je nezbytné blíže se zastavit u kvalit souvisejících s bezpečností takových dveří. Tedy s tím, jak budou schopny bránit případnému mechanickému útoku na bezpečnost obydlí. V případě stavebníkovy volby zcela konkrétních vchodových dveří se rozhodně doporučuje zjistit, jak takové dveře dokáží odolávat snaze vysadit je ze závěsů, jak jsou odolné proti vypáčení a jak jejich uzamykací mechanismy vzdorují průniku destrukčními či nedestrukčními metodami (planžety, vylomení, odvrtání atd.).
Pamatujme, že z hlediska bezpečnosti je nezbytné dveře řešit nejen v celé jejich konstrukci, ale i v jednotlivých konstrukčních částech.

Dveřní křídlo musí mít rozhodně schopnost vzdorovat proti nárazu. Materiál, z něhož je vyrobeno, musí umožnit dobré kotvení závěsů, zámku a kování dveří. Zárubně a jejich kotvení musejí nejen zabezpečit žádanou polohu dveřního křídla, ale také zamezit případnému násilnému porušení zavíracího systému dveří. Zárubeň bezpečných dveří by měla být složena z ocelových profilů a dřeva, případně opancéřovaného dřeva. Stále se ještě masově vyskytují obyčejné dřevěné zárubně, jejichž odolnost je takřka nulová. Zámky dveří musejí zabezpečit fakt, že dům může být odemknut výhradně originálním klíčem. Nikoli planžetou nebo jinou pomůckou, odvrtáním, rozlomením či vytrhnutím vložky ani použitím duplikátu klíče.

Skladba dveřního křídla je vytvářena buď vrstvením materiálů, nebo materiálem s dobrou pevností. Dveře by měly mít kovovou konstrukci a obvodový rám, se kterým tvoří ochranu uzamykacího systému dveří a jejich závěsů. Při rozhodování o eventuální koupi určitých vchodových dveří je nutné se přesvědčit, zda má prodávající firma na nabízené bezpečnostní dveře a dodržení jejich deklarovaných vlastností platný certifikát.
Bezpečnostní zámek úzce souvisí s celkovou bezpečností dveří. Spolu s takovým zámkem získává jeho majitel také právní ochranu originálu klíče a kartičku s kódem. Pouze na jejím základě pomocí dešifrování kódu lze vyrobit další klíč. Kování dveří – dveřní uzávěry ovládané klíčem – musejí mít místa uzávěru na obvodu dveří. Bývají v praxi tří nebo pětibodové.

Prosklení vchodových dveří by mělo mít značnou odolnost proti úderu. Tento požadavek splňuje tepelně kalené sklo, lepené bezpečnostní sklo či alespoň bezpečnostní okenní fólie.

Sháníte nové dveře? Klikněte ZDE!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *