Obývací stěny

Komody, knihovny a skleníky

Programy výrobců nábytku se snaží vyjít vstříc všem svým zákazníkům. Sběratel – začátečník si může na trhu vybrat z mnoha jednodveřových skleníků, na větší sbírku vzácných porcelánových sošek jsou ideální širší dvoudveřové skleníky (například 79,4 x 40 cm). Výrobci se snaží o produkci nábytku jak jedinečného – k umístění jako samostatný kus, tak nábytku pro kombinování s ostatním nábytkem v pokoji. Pak lze z jednotlivých kusů snadno vytvořit kompaktní nábytkovou stěnu, jejíž součástí mohou být i vysněné komody.

Jejich nabídka je rovněž velmi rozmanitá a vybrat si může opravdu každý. Kromě úzkých skříněk (širokých 50 nebo 75 cm a vysokých 99,5 cm) se třemi nebo šesti šuplíky jsou k dostání i tradiční 150 cm široké dvoudveřové komody (s plnými nebo průhlednými dveřmi), ale také například dvoumetrový typ s výškou pouhých 49,5 cm s dvířky křídlovými, roletovými, zasouvacími či výklopnými. Konečná výbava komod závisí pouze na přání a požadavcích zákazníka – může být doplněna jak policemi, tak úzkými nebo vysokými (a objemnými) zásuvkami, které lze většinou výškově seřídit.

K úplné dokonalosti tohoto nábytku jsou pro jeho obdivovatele připraveny různé druhy úchytek – například žensky zaoblený nebo „stříškový“ typ z kovu a „vaničkový“ (zafrézovaný) typ z pokoveného plastu a další. Povrchová úprava úchytek by měla být sladěna s kovovými profily podnože skříněk. Tradiční nábytek (skleníky, komody, knihovny) bývá vyroben z velmi kvalitního bukového masivu a přírodní dýhy, výjimkou však nejsou ani netradiční materiály, jako je sklo nebo kov a jejich kombinace. Na konečnou povrchovou úpravu se velmi často používá vysoce odolný polyuretanový lak, který snižuje možnost poškrábání nábytku a zajišťuje dlouhodobou barevnou stálost. Pro opravdové obdivovatele těchto jedinečných šperků v domácnosti nabízí trh výrobky luxusních značek, jako je například Baker, Molteni či Nolte.

FOTO Baker, Dřevotvar Jablonné nad Orlicí, Hulsta, Nolte

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *