Kuchyně

Kuchyňský kout i samostatná kuchyně mají něco do sebe. Jak ale zjistit, co bude vyhovovat vám?

S kuchyňským koutem budete stále spolu

Spojení obývacího pokoje s kuchyní má výhodu v tom, že získáte místo, kde budete moct připravovat jídlo a současně budete moct trávit čas se svojí rodinou či přáteli. Naopak u oddělené kuchyně budete mimo dění. Tento typ prostorů jsme mohli vidět již v dřívějších dobách, kdy se v chalupě nacházela větší sednice, v níž byla kuchyně s jakýmsi obývákem propojena v jeden celek.

Co je lepší? Kuchyňský kout nebo samostatná kuchyně?

Záleží na velikosti kuchyně

Velké kuchyně jsou stále více a více oblíbené. Jsou zárukou toho, že kuchyně bude zařízena správně nejen z estetického hlediska, ale i toho ergonomického – funkčního. V takových případech může být oddělená kuchyně velkou výhodou. Na druhou stranu, pokud máte kuchyni malou, je lepší, když ji v některých případech propojíme s obývacím pokojem, čímž vznikne prostor, který na nás bude působit o mnoho příjemněji než stísněná kuchyně. Víte o tom, že pokud má vaše kuchyně méně než 12 metrů čtverečních, není z dispozičního hlediska považována za samostatnou obytnou místnost? Při zařizování musíme myslet i na to, jak velký prostor na vaření vůbec potřebujeme.

Co je tedy lepší?

Kuchyňský kout nám poskytuje možnost trávit společný čas během celého dne, a to i při vaření. Na druhou stranu, vzhledem k otevřenosti prostoru budou všechny vůně i výpary cítit po celém obývacím pokoji, což je občas docela nepříjemné. Nemluvě o tom, že když u vás bude někdo na návštěvě, neschováte použité věci za dveře, protože na vše půjde vidět. Jestliže i tak chcete mít kuchyňský kout, pořiďte si kvalitní digestoř, která nasaje, co nejvíce výparů půjde. Kuchyňskou linku se snažte oddělit od zbytku pokoje alespoň opticky – například praktickým kuchyňským ostrůvkem.

Zdroj: pexels.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *