Kuchyně

Dobře zásobená spíž je základ. Co by v ní nemělo chybět?

Luštěniny

Luštěniny by měly být nedílnou součástí našich jídelníčků. Luštěniny jsou bohaté na velké množství bílkovin, sacharidů, ale také vlákniny. Mimo to v nich najdeme i množství vitaminů, zejména pak provitamin A nebo vitaminy ze skupiny B. Kromě fazolí, kterých je opravdu velké množství druhů, by to měla být i čočka. Luštěniny se hodí do polévek, ale i do nejrůznějších salátů či na zahuštění některých pokrmů.

Dobře zásobená spíž je základ. Co by v ní nemělo chybět?

Rýže

Ačkoliv se rýže ještě stále objevuje na žebříčku popularity až za obilovinami, i tak je mezi námi velmi oblíbenou přílohou. Tak jako téměř u všech potravin, i rýže má velké množství druhů. Ty se liší původem, velikostí, barvou, chutí i tvarem. Rýže je velmi bohatým zdrojem sacharidů.

Těstoviny

Další potravinou, kterou bychom měli mít ve spíži, jsou těstoviny. Pokud se nechcete či nemůžete stravovat klasickými pšeničnými (ať už kvůli nesnášenlivosti lepku, dietě či prosté nechuti), můžete si zakoupit jejich alternativu z jiných surovin. Na trhu je velké množství těstovin. Můžeme se setkat například se špaldovými, pohankovými, kukuřičnými, rýžovými, čočkovými, ale i žitnými. Pokud pak nebudete někdy vědět, co rychlého si uvařit k obědu, bude vám stačit trocha kvalitních těstovin s trochou olivového oleje, bylinek a sýra.

Dobře zásobená spíž je základ. Co by v ní nemělo chybět?

Cibule

Říká se, že bez cibule vařit nelze. A my souhlasíme. Cibule totiž patří k velmi důležitým základům české kuchyně. Používá se do salátů, polévek, omáček, ale i na chléb či do vajíček. Prostě kamkoliv. Kromě klasické bílé je dobré mít i její červeno alternativu, ideálně pak i jarní cibulku, která každý pokrm osvěží. Cibule obsahuje spoustu vitaminů, zejména pak vitamin C, B1 a B2. Dále pak i křemík, síru a draslík.

Sypké suroviny

Kromě klasických příloh by se nám mohly hodit i ty méně obvyklé. Například kuskus či quinoa. Mimo to bychom měli mít ve své spíži i další potraviny – ty sypké. Sem patří mouky – klasická pšeničná, rýžová, kukuřičná či jiné. Dále pak cukr, sůl, polenta, mák, jáhly.

Ocet

Ocet je hotovým kouzelníkem. Kromě vaření jde i o nedocenitelného pomocníka při úklidu domácnosti či praní prádla. Ocet má jak skvělou chuť, tak i výborné konzervační vlastnosti. Můžeme s ním dochucovat saláty, omáčky i polévky. Mezi opravdu vynikající druhy octa patří: jablečný, rýžový, bílý, ale i vinný červený ocet.

Konzervované potraviny

Nyní nemyslíme hotová jídla v konzervách (i když – i ta se občas mohou hodit), ale potraviny, které se v konzervách skladují naprosto běžně. Například rybičky, kukuřice, hrášek, fazole, ale také sekaná rajčata či rajský protlak.

Olej

Ne všechny pokrmy můžeme připravovat bez oleje. Proto bychom měli mít i olej jako součást své spíže neustále po ruce. K přípravě teplé kuchyně je vhodný řepkový či slunečnicový olej, k přípravě studených pokrmů pak olej olivový. Pečení můžete oživit například dýňovým, kokosovým nebo třeba sezamovým olejem.

Bylinky a koření

Nejlepší bylinky (a samozřejmě i koření) jsou ty čerstvé. Ne vždy se však zdaří, a proto je vhodné mít ve své spíži dostatečné zásoby těch druhů bylinek i koření, s nimiž pracujeme nejčastěji. Tak se nikdy nestane, že zjistíte, že vám něco chybí až při vaření. Kromě pepře by vám neměl chybět bobkový list, nové koření, tymián, oregano, bazalka, koriandr, sladké paprika, skořice a kurkuma.

Zdroj: pixabay.com

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *