Krby a vytápění

Tepelná čerpadla a jejich financování

Z čeho můžete vybírat

Existují tři základní typy tepelných čerpadel, jež se dělí podle toho, jaký zdroj využívají pro získávání tepla. Prvním typem jsou čerpadla, která vytváří teplo ze vzduchu. Tyto mechanismy ohřívají vodu v čerpadle pomocí okolního vzduchu a jsou nejlepší variantou pro rodinné domy. Jejich výhodou je jednoduchá instalace a nižší investiční náklady. Bohužel disponují vyšší spotřebou elektřiny, než je tomu například u čerpadel, která využívají pro ohřev vody zem. Pokud máte tedy rodinný dům s vlastním pozemkem, bude pro vás vhodnou variantou čerpadlo typu země/voda, které čerpá teplo pomocí zemních kolektorů. K provozu těchto čerpadel je však zapotřebí vlastnit u domu alespoň 200 m2 velký pozemek a brát v potaz případnou budoucí dostavbu užitkových staveb, jako jsou například garáž nebo kůlna, aby jim kolektor nestál v cestě. Poslední variantou je čerpadlo typu voda/voda, jež čerpá zdroj pro ohřev ze spodní nebo geotermální vody. Tento způsob získávání tepla má dražší servis, jelikož jsou nutné pravidelné kontroly a údržba, jako je čištění filtrů a výměníku.

Využijte kotlíkové dotace

Pakliže jste se rozhodli vyměnit starý kotel za nové čerpadlo, vyvstává otázka, jak nákup financovat. Nejvýhodnější cestou je využití druhé vlny kotlíkových dotací. Tyto dotace vám pomůžou uhradit až 85 % (tzn. až 127 500 Kč) nákladů na výměnu kotle na tuhá paliva za tepelné čerpadlo. Navíc občané, kteří žijí v oblastech se zvláště znečištěným ovzduším, získají bonus ve výši 7 500 Kč. Pro získání dotace je třeba podat žádost na krajském úřadě. Mezi kraje bude v rámci kotlíkových dotací rozděleno dohromady 3,4 miliardy korun.

Pokud se nechcete trápit s vyřizováním dotace a otravným papírováním s ním spojeným, využijte služeb společnosti M-klima, která vám zajistí kromě montáže tepelného čerpadla i kompletní vyřízení kotlíkové dotace na klíč.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *