Koupelny a toalety

Zajistěte si dostatek světla v koupelně snadno a rychle!

 

Rozmístit správně osvětlení v koupelně je někdy dost velký oříšek. Je třeba dbát na pár jednoduchých pravidel, se kterými půjde vše o dost líp.

koupelna správné osvětlení

– V koupelně by vám rozhodně nemělo chybět centrální osvětlení. To vám zajistí dostatek hlavního světla, které opticky koupelnu zvětší. Vybírejte takové, které příliš neoslňuje a co nejvíce odpovídá dennímu světlu. Ideální je bílé světlo s teplotou chomatičnosti okolo 2 700 K.

– Při výběru dbejte také na správný výběr žárovky. Není dobré příliš šetřit. Kvalitní žárovka vám nejen ušetří peníze za výdaje, ale také poskytne světlo, které nepůsobí příliš uměle a neničí vám vaše zdraví. Ideální jsou halogenové či LED žárovky.

K centrálnímu osvětlení pak vyberte pár menších osvětlení, které šikovně rozmístíte po koupelně.

koupelna správné osvětlení

K centrálnímu světlu se hodí bodová osvětlení nebo světlo nad umyvadlem. Doplňková světla umístěte na taková místa, která potřebujete nejvíce osvětlit. Ideální umístění nad zrcadlem je po obou stranách ve výšce očí.

koupelna správné osvětlení

Především ženy a dívky ocení osvětlení nad umyvadlem, aby se mohly správně nalíčit a upravit.

koupelna správné osvětlení

Je třeba vzít v potaz celkem čtyři zóny z hlediska bezpečnosti.

 

Vnitřní prostory jako je vana, sprchový kout či umyvadla. Jsou to místa, kam se nejčastěji umísťují zrcadla avšak hrozí zde bezprostřední styk s vodou.

– Další prostory jsou okolo vany. Pokud chcete osvětlení okolo vany, volte speciální osvětlení s kvalitní izolací, které vám zaručí dostatek bezpečnosti.

– Třetí zónou je okolí sprchového koutu, umyvadla a vany ve vzdálenosti do 0,6 m. Zapomeňte v tomto prostoru na klasická osvětlení. Volte specializovaná osvětlení, která vás chrání před nebezpečím.

– Poslední zónou jsou ostatní místa okolo. Strop, vrchy stěn apod. Jedná se o bezpečnější zónu, kde můžete použít i klasické osvětlení.

koupelna správné osvětlení

Styl osvětlení přizpůsobte celému vzhledu koupelny. Pokud máte moderní koupelnu, vsaďte na jednoduchý design, opakem je klasická retro koupelna, kde můžete použít výrazné designové kousky, které koupelnu zajímavě oživí.

koupelna správné osvětlení

Pokud chcete navodit určitou atmosféru ve vaší koupelně, docílíte toho správným výběrem žárovek. Můžete volit tlumená světla pro navození atmosféry klidu a odpočinku jako v lázních. LED pásky pod umyvadlovou skříňkou zase navodí pocit, že se nábytek vznáší. Doplňková světla jsou skvělá, když chcete ve vaně relaxovat. Stačí zhasnout hlavní osvětlení a ponechat svítit nástěnná světla, světelnou rampu nebo bodovky či světýlka v blízkosti vany.

 

koupelna správné osvětlení

 

 

Zdroj fotografií: pexels.com, decoholic.org, homify.de, architonic.com, pixabay.com

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *