Nezařazené

Zvyšte životnost fasády ochranným nátěrem

Čistá fasáda je pro zdraví stavby velmi důležitá, kromě estetických důvodů jsou tu ještě důvody izolační. Znečištěná fasáda má totiž podle průzkumů výrazně nižší životnost a horší izolační vlastnosti než fasáda čistá. Proto by měla být čistota a zdraví fasády pro majitele objektu jednou z priorit.

Vhodný fasádní nátěr zvyšuje účinek čištění a zaručuje jeho dlouhodobý efekt a účinnost. Volba konkrétního typu nátěru se vždy odvíjí od více faktorů. Typicky to jsou lokace budovy a typ jejího povrchu. Nejčastěji se na fasády používá hydrofobní nátěr, zpevňovací nátěr či „protiplísňový nátěr“.

Hydrofobní nátěr

Hydrofobní nátěr chrání fasádu proti nežádoucímu prosakování vody. Nátěry tohoto typu vytvářejí izolační vrstvu, která odděluje povrch fasády od okolního prostředí, a tím zabraňuje vstupu nečistot a vody do materiálu. Fasády s hydrofobním nátěrem jsou navíc omyvatelné a netvoří se na nich žádné organické nečistoty.

Voda však neškodí jen fasádám domů, kromě omítek dokáží hydrofobní nátěry ochránit i kovy či dřevo.

Nátěry proti organickému znečištění

Vedle vody jsou tu ještě další atmosférické vlivy, které způsobují problémy. Vlhkost, nedostatek slunečního záření a vzduchu způsobují vznik plísní, řas a hub. Proto je důležité na domy v blízkosti lesa či ve stinných lokalitách aplikovat, po pečlivém vyčištění wapkou i jinými prostředky, nátěr, který zabrání jejich uchycování na omítce. Vedle zateplených fasád můžete ochranným nátěrem ošetřit i střechu domu nebo památky. Takový nátěr ochrání objekt proti nečistotám až na pět let.

Antigraffiti nátěry

Především ve městech majitelé domů často bojují s graffiti a jejich komplikovaným odstraňováním. Po profesionálním odstranění graffiti je proto nejlepší prevencí nanesení antigraffiti nátěru. Ten na povrchu vytvoří ochrannou vrstvu, která pigmenty sprejů a fixek nepustí do podkladu.

Vedle toho, že se barva nedostane do podkladu, bude snazší i její případné odstraňování. Nové poškození lze dle typu aplikovaného antigraffiti nátěru jednoduše smýt horkou vodou nebo vhodným odstraňovačem.

Kromě obytných domů a kancelářských budov je proti atmosférickým vlivům a organickým nečistotám potřeba chránit i průmyslové stavby. Ty se ve většině případů čistí abrazivním tryskáním, broušením, vyčištěním a odmaštěním.

Po odstranění rzi a dalších nečistot se ošetřují některým z průmyslových nátěrových systémů ocelových konstrukcí, fasád, mostů, hal, střech, zábradlí, lodí apod. Především u ocelových konstrukcí je velmi žádoucí použít antikorozní nátěr.

Pro čištění a nanášení ochranných nátěrů je vhodné si zavolat odbornou firmu, která má zkušenosti s podobnou prací. Jednou ze společností, která se věnuje odstraňování nečistot a péčí o fasády domů i průmyslových staveb, je společnost ARS. Její vyškolený personál má dlouholeté zkušenosti s obdobnou činností.

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *