Ostatní

Velikonoční beránek, který potěší vaši rodinu

Velikonoční beránek je tradičním symbolem Velikonoc a rozhodně nesmí na vašem velikonočním stole chybět. V dřívějších dobách se tento sladký beránek nosil dokonce na Bílou sobotu do kostela, kde byl beránek posvěcen. Tento beránek měl chránit dům před požárem a blesky. Ptáte se, jak si velikonočního beránka upéct?

Velikonoční beránek, který potěší vaši rodinu

Tip redakce: Pokud chcete ohromit svoji rodinu něčím originálním, tak jim připravte slavnostní velikonoční menu.

 

Na dva beránky budeme potřebovat:

  • 1,2 kg polohrubé mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 lžičku soli
  • 2 vanilkové cukry
  • 8 žloutků
  • 1 lžičku strouhané citronové kůry
  • 80 g droždí
  • 1 lžičku mletého anýzu a fenyklu
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • teplé mléko na zadělání těsta
  • 250 g másla
  • 2 lžíce rumu
  • rozinky, spařené mandle

Postup přípravy:

  1. Do velké mísy prosejeme mouku a osolíme ji. Přidáme cukr, žloutky a nastrouhanou kůru z citronu. Dále přidáme koření a rozdrobíme droždí. Tuto směs rozmícháme, vlijeme mléko, rum a máslo. Vypracujeme tuhé, ale vláčné těsto.
  2. Povrch těsta lehce zaprášíme moukou a zakryjeme, aby těsto neosychalo. Dáme na teplé místo a necháme kynout. Pokud chcete, aby bylo těsto nadýchanější, nechte jej kynout dvakrát a mezi tím jen znovu zpracujte. Při poslední práci s těstem přidejte nasekané mandle a rozinky.
  3. Těsto lijte do dvou třetin forem. Formy předtím vymazejte tukem a vysypte moukou. Beránka pečte cca 30-45 minut ve středně vyhřáté troubě. Po upečení nechte beránka zchladnout, poté jej opatrně vyklopte. Nakonec vytvořte beránkovi oči z rozinek a okolo krku uvažte mašličku. Pokud chcete, můžete beránka pocukrovat, nebo zalít čokoládou.

Zdroj: pexels.com, thespruceeats.com

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *