affiliate-modra-nejlevnejsi-1000x200-1553770942.jpg

Velikonoční beránek, který potěší vaši rodinu

30.03.2019 | StanislavaV | Rubrika - Ostatní

Velikonoční beránek je symbolem Velikonoc již od 14. století, kdy fungoval jako symbol jehněčího masa konzumovaného po konci předvelikonočního půstu. Jde o zvyk, který se časem rozšířil do mnoha evropských států. A my si dnes řekneme, jak si tohoto dokonalého beránka upéct i doma.

Velikonoční beránek, který potěší vaši rodinu
Reklama

Velikonoční beránek je tradičním symbolem Velikonoc a rozhodně nesmí na vašem velikonočním stole chybět. V dřívějších dobách se tento sladký beránek nosil dokonce na Bílou sobotu do kostela, kde byl beránek posvěcen. Tento beránek měl chránit dům před požárem a blesky. Ptáte se, jak si velikonočního beránka upéct?

Velikonoční beránek, který potěší vaši rodinu

Na dva beránky budeme potřebovat:

  • 1,2 kg polohrubé mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 lžičku soli
  • 2 vanilkové cukry
  • 8 žloutků
  • 1 lžičku strouhané citronové kůry
  • 80 g droždí
  • 1 lžičku mletého anýzu a fenyklu
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • teplé mléko na zadělání těsta
  • 250 g másla
  • 2 lžíce rumu
  • rozinky, spařené mandle

Postup přípravy:

  1. Do velké mísy prosejeme mouku a osolíme ji. Přidáme cukr, žloutky a nastrouhanou kůru z citronu. Dále přidáme koření a rozdrobíme droždí. Tuto směs rozmícháme, vlijeme mléko, rum a máslo. Vypracujeme tuhé, ale vláčné těsto.
  2. Povrch těsta lehce zaprášíme moukou a zakryjeme, aby těsto neosychalo. Dáme na teplé místo a necháme kynout. Pokud chcete, aby bylo těsto nadýchanější, nechte jej kynout dvakrát a mezi tím jen znovu zpracujte. Při poslední práci s těstem přidejte nasekané mandle a rozinky.
  3. Těsto lijte do dvou třetin forem. Formy předtím vymazejte tukem a vysypte moukou. Beránka pečte cca 30-45 minut ve středně vyhřáté troubě. Po upečení nechte beránka zchladnout, poté jej opatrně vyklopte. Nakonec vytvořte beránkovi oči z rozinek a okolo krku uvažte mašličku. Pokud chcete, můžete beránka pocukrovat, nebo zalít čokoládou.

Zdroj: pexels.com, thespruceeats.com

 

Reklama
Reklama

Související články

Barev v interiéru se bát nemusíte

02.04.2019 | Ostatní

Mezi nejoblíbenější barvy v naší republice lze ještě stále považovat bílou barvu. Je symbolem čistoty, nevinnosti, navozuje v nás pocit klidu, navíc… Celý článek

Vyberte správné kliky i kování na dveře

24.03.2019 | Ostatní

Žádné dveře se neobejdou bez kliky a kování. Jde o praktické, ale současně i estetické doplňky, které mají velký vliv na to, jak budou vaše dveře… Celý článek

Dřevo v interiéru je stále velmi oblíbené

12.02.2019 | Ostatní

O tom, že je dřevo stále v kurzu, není pochyb. V interiérech jej nenajdeme pouze na podlahách, ale i jako součást neobvyklých kombinací, kdy je čistě… Celý článek

Jak zvolit správné obaly pro archivaci?

10.10.2017 | Ostatní

V kanceláři i doma máme dokumenty a věci, které musíme nebo chceme uchovávat tak, aby se neponičily. Ať už jsou to smlouvy, faktury, dokumenty… Celý článek

Reklama
Reklama