Finance

Kdy se vyplatí spořicí účet a jak vybrat ten nejlepší?

V té situaci, kdy vám z ničeho nic začne odcházet kotel, sporák či mikrovlnná trouba a nejlépe všechno najednou, se snad ocitl už každý. Máte pro tyto nečekané výdaje peníze bokem nebo událost řešíte půjčkou?

Minimálně tři mzdy stranou

Pravděpodobně se shodneme na tom, že ideální stav je, když jste na nečekané výdaje připraveni a máte naspořenou určitou část peněz, která vám pokryje běžné opravy v domácnosti nebo jiné výdaje, se kterými ve vašem rozpočtu nepočítáte. Není zrovna ekonomické si na rozbitou televizi nebo pračku hned brát úvěr a přeplatit tak zbytečně na úrocích daleko více peněz, než jste si půjčili. Právě tyto výdaje můžete pokrývat z peněz, které si dáte bokem a nebudete na ně sahat. Jakou částku ale zvolit, abyste byli připraveni? Obecně se doporučuje mít stranou vždy tři mzdy. Když mluvíme o nečekaných výdajích, nemusíme totiž myslet jen na rozbité věci nebo opravy, ale třeba i na propuštění ze zaměstnání nebo dlouhodobou nemoc. Právě tehdy se vyplatí být na tyto události připraven a mít k dispozici zásobu peněz, která alespoň na čas pokryje naše výdaje.

 

Že ještě nemáte našetřeno vůbec nic a nedovedete si představit dát stranou všechny vaše příjmy po následující tři měsíce? Nevadí! Vytvořte si plán a odkládejte pouze část peněz. Na částku tří mezd se při svědomitém šetření dříve či později dostanete.

 

A pravé o svědomité spoření jde. Běžné účty nejsou vhodným úložištěm pro spoření ze dvou důvodů. Peníze máte pohromadě s vašimi příjmy, ze kterých denně platíte všechny výdaje. Je tedy velmi snadné sáhnout i na částku, kterou byste chtěli spořit. Druhým a podstatnější důvodem je pak úrok, který je většinou na běžných účtech nulový nebo naprosto minimální. Pokud máte více peněz a chcete je zhodnocovat lépe, pak řešením může být srovnávač termínovaných vkladů. Vklady do výše 100 000 eur jsou pojištění.

 

Pokud se však tedy bavíme o finanční rezervě, ke které potřebujete mít přístup, je ideální volbou právě spořicí účet.

Jakou banku vybrat?

Otázkou je, jaký peněžní ústav pro své úspory zvolit. Každá banka u nás nabízí možnost spořicího účtu. Nabídky se liší výší úroku a dalšími atributy, jako třeba poplatky za vedení účtu, možnost mít k účtu platební kartu apod. Kde ale vzít energii a čas na to všechny nabídky porovnat? Využijte srovnávač spořicích účtů na portálu ušetřeno.cz. Všechny účty zde máte přehledně zobrazené a do dvou minut máte vybráno. Banky většinou nabízí možnost sjednávat účty on-line. Vše tak můžete udělat z pohodlí domova a bez starostí.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *