Finance

K jakým škodám na majetku dochází v ČR nejčastěji a na co si dát pozor při výběru pojištění?

Nabídka je široká, někdy až příliš

O pojištění majetku je mezi Čechy zájem a pojišťovny jsou si toho vědomy. Proto nabízí pestrou škálu produktů s podobnými i značně odlišnými podmínkami. Ve finále si vybere každý bez ohledu na preference a požadavky. Pro nezkušeného klienta je však výběr poněkud trnitý – jednoduše netuší, po jakém produktu sáhnout. A zatímco někoho přiměje k uzavření smlouvy obava z povodně, jiný si chce v klidu užít dovolenou, aniž by se trápil představou, že jeho domácnost navštíví zloděj.

Jaké pojistné události ve statistikách převládají?

Podle posledních statistik jsou nejběžnějšími (přes 25 %) pojistnými událostmi vodovodní škody. Soubor zahrnuje únik vody z vodovodního potrubí či kanalizačního řádu, zařízení určených pro ohřev vody, armatur a dalších zařízení.

Druhé místo (12 %) připadá škodám způsobených vichřicí, za kterou je pokládán vítr s min. rychlostí 75 km/h. Některé pojišťovny stanovily spodní hranici na 60 km/h. Silný vítr v průměru způsobí škodu za 30 000 Kč a obvykle jej doprovází další živly jako krupobití a blesky (obojí se na pojistných událostech podílí z 10 %). Průměrná výše škod způsobených kroupami činí 40 000 Kč. V případě přímého či nepřímého úderu blesku pak dochází k výkyvům napětí v elektrické síti a následnému poškození spotřebičů.

K méně častým (3 %) pojistným událostem patří požár. Oproti ostatním živlům oheň způsobuje mnohem větší škody. Průměrná částka se pohybuje kolem půl milionu korun. V pojištění majetku jsou obvykle zahrnuty také škody, ke kterým dochází vlivem zplodin, při hašení i následného stržení zničené budovy.

Stejný podíl (3 %) mají záplavy, u nichž tuzemské pojišťovny evidují průměrnou škodu kolem 150 000 Kč. Ve středu žebříčku se nachází škody způsobené následkem vandalismem (5,5 %) a krádeže (8 %).

Byty se nejčastěji vykrádají v létě

Počet vloupaček do bytů, rodinných domů a rekreačních objektů sice v poslední dekádě prudce klesl (děkujme moderním zabezpečovacím systémům a celkově lepší ekonomické situaci), majetek je stále v ohrožení, a to především v průběhu letních měsíců, kdy obyvatelé vyráží na dovolenou. Odborníci proto doporučují neupozorňovat na nepřítomnost na sociálních sítích, nenechávat cennosti volně ležet na dostupných místech (zloději obvykle po několika minutách z domácnosti mizí), domluvit se s příbuznými na výběru schránky a samozřejmě řádně zabezpečit okna a dveře.

Zrádné podpojištění

Vybrat vhodnou variantu majetkového pojištění, která se vztahuje na všechna významná rizika, je jedna věc. Složitější bývá stanovení adekvátní pojistné částky – ta musí odpovídat reálné hodnotě majetku, jinak nastává tzv. podpojištění a pojišťovna v případě řešení pojistné událostí vyplácí jen poměrnou část škody.

Zájemci o pojištění majetku a odpovědnosti, kteří nechtějí riskovat, že např. po rekonstrukci či koupi nového vybavení zapomenou aktualizovat smlouvu, mohou zvolit pojištění s příznačným názvem Bezpečný Domov Plus od ERGO pojišťovny. Produkt je nastaven tak, aby k podpojištění nemohlo dojít (výše pojistného se stanovuje paušálně podle podlahové plochy), a navíc je k němu zdarma pojištění odpovědnosti.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *