Finance

Jak získat lepší úvěry na bydlení

Jak vůbec získat úvěr

Prvním předpokladem pro to získat úvěr je, mít nějakou práci. V bance to platí jako „za stara“, což znamená, že čím lepší a stálejší práci máte, tím vyšší úvěr získáte. Důležité pro banky zejména je, aby váš čistý příjem byl alespoň osm tisíc.

 

Jelikož není u skoro žádné osoby jisté, že bude pravidelně roky splácet, je jisté, že vám banka poskytne úvěr se zástavem nemovitosti. Tím se banka ujistí, že když jí už nebudete moci splácet, nemovitost, na kterou vám půjčila, si vezme zpět nebo pod navýšenými úroky bude požadovat dorovnání platby.

 

Pro získání úvěru jsou ale i jiné možnosti, například zástava jiné nemovitosti nebo ručení cizí osobou a podobně. Pokud opravdu úvěr potřebujete, zajděte do banky a zjistěte si podmínky.

 

Nevybírejte ale první banku, na kterou narazíte, podívejte se nejlépe na podmínky na internetu, projděte si diskuze, která vám bude nejvíce vyhovovat. Zajímavý úvěr na bydlení neboli hypotéku vám může zajistit i „vaše“ banka, u které máte účet.

Doba splatnosti

Jedná se o dobu, kdy budete úvěr na nemovitost splácet. Platí, že čím více musíte platit za měsíc, tím méně úroků zaplatíte za celkový úvěr. Proto si rozmyslete, jakou částku jste schopni za měsíc platit, ale ne jenom pár měsíců, ale nejlépe roky.

Úvěr raději z banky

Výše uvedené rady jsou zmíněné na úvěr pouze od banky, proč? Je to z toho důvodu, že u banky snadněji získáte informace, díky kterým vám dají úvěr. Nebankovní společnosti mají nejhorší podmínky a úroky, kvůli kterým se můžete dostat do dluhové pasti – neschopnosti splácet. Některé banky přihlédnou na okolnosti, nebankovní společnosti nikoliv.

Pozor na podmínky ve smlouvě

Každou smlouvu je potřeba si důkladně přečíst a promyslet. Zaměřte se i na vyloženě malá písmenka pod hlavním textem smlouvy, ta jsou často v problémových situacích klíčová.

A jak získat lepší úvěry na bydlení?

úvěr na bydlení

Zjistili jste, že vám úvěr dají a chcete ten nejlepší možný? Většina banka nabízí hypotéku pro mladé rodiny.

Stát navíc od března roku 2016 schválil zákon, který poskytuje mladým párům bydlícím u rodičů s dítětem do šesti let státní úvěr. Často na něj ale páry nedosáhnou, protože už bydlí v družstevním bytě a ne jenom s rodiči. Oproti klasické hypotéce se vyplatí, ale jenom v určitých případech. Výhodné je, že úvěr od státu nepožaduje zástavu na nemovitosti. Také myslí na rodiny a jejich kolísavé příjmy. Při narození nebo osvojení dítěte, mohou platící páry snížit splátku ze tří tisíc na pouhé čtyři sta. V rámci situace je to podporující bod pro mladé rodiny. Podle propočtů se ale státní úvěr vyplatí více rodinám, které staví dům a nejsou schopni ho z finančních důvodů dostavět. V tom případě je to dobrá varianta právě, protože kvůli úvěru nemusí podepisovat zástavu nemovitosti.

 

V případě, že jste rodina, která chce začít bydlet ve svém domě, a sháníte úvěr, můžete se podívat na projekt „ekonomické stavby“, který nabízí výstavbu domů dle vašeho výběru. Aby byl projekt ještě zajímavější, na webových stránkách nabízí různé typy domů a různé programy i pro mladé rodiny, ze kterých si každý vybere dle možností.

 

Dáte tedy přednost klasické hypotéce, státnímu úvěru nebo projektu „ekonomických staveb“? Možností je několik, stačí si najít tu pro vás nejpřijatelnější.

 
Zdroj fotografií: https://unsplash.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *