Finance

5 tipů, jak ušetřit za vytápění domu či bytu

 

 

1.      Nevytápějte domácnost všude stejně

V bytě nemusíte mít všude stejně teplo. Na spaní v ložnici vám stačí i o pět stupňů méně než v obývacím pokoji, kde trávíte přes den nejvíce času. Ani kuchyň není nutné přetápět, při vaření se obvykle teplota v kuchyni ještě o nějaký ten stupeň zvýší.

-          Koupelna 22 až 24 °C

-          Obývací pokoj 20 až 22 °C

-          Kuchyň 18 až 22 °C

-          Ložnice 17 až 20 °C

-          Chodby 15 až 19 °C

Jste-li celý den v práci, pak vám doma nemusí kotel vytápět na 22 °C. Během vaší nepřítomnosti teplotu stáhněte na 17 °C, pokud víte, že budete dlouho mimo domov, nemusíte se bát teploty ještě o dva stupně nižší.

 

2.      Nesušte prádlo na radiátorech

Sušíte prádlo na radiátorech? Po koupání každý večer dáváte na topení mokré osušky? Občas dosušujete oblečení, které vám nechce na sušáku pořádně proschnout? Chcete-li ušetřit za vytápění, pak pamatujte, že radiátor není sušička prádla.

Aby mohlo teplo proudit do místnosti, je zapotřebí mu dát prostor, což znamená, neobstavovat radiátor žádným nábytkem, nesušit na něm oblečení a nepřehazovat přes něj záclony a závěsy.

 

3.      Nepodceňujte pravidelnou kontrolu kotle

Chcete-li, aby kotel fungoval na plné obrátky, pak je nutné ho nechávat pravidelně kontrolovat. Pokud tak neučiníte, dochází k zanesení spalovací komory a výměníku a tím se tak snižuje výkonnost kotle.

Revize a údržba systému vytápění vám pomůže ušetřit za energie. Avšak jen to nestačí, vhodné je čas od času také odvzdušnit radiátory a pozvat si kominíka na vyčištění komínu.

 

4.      Vsaďte na termostatické ventily a hlavice

Termostatické ventily a hlavice jsou v bytovkách a v panelácích nezbytností. Často ale na tyto chytré pomocníky zapomínají majitelé rodinných domů. Díky termostatickým ventilům si snadno regulujete teplo v domácnosti.

Termostatické hlavice jsou v nabídce buď ruční, nebo automatické. Na ručních si snadno zvolíte teplotu pomocí pěti stupňů, kdy každý stupeň odpovídá jiné teplotě. Na automatických si nastavíte konkrétní vámi požadovanou teplotu.

 

5.      Zateplete dům, izolujte střechu, vyměňte okna a dveře

Tím nejdůležitějším při šetření za vytápění je zjistit, kudy vám uniká teplo. Největší tepelné ztráty jsou kolem oken, proto se vyplatí stará okna vyměnit za nová, nebo alespoň utěsnit rámy oken a dveří pěnovými či gumovými výplněmi.

Zvážit můžete i zateplení domu a izolaci střechy. I přestože investice do těchto úprav jsou značné, úspora za energii je jejich výši úměrná, proto hned po první topné sezóně bude vaše vyúčtování za teplo mnohem veselejší.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *