Elektronika

Co si představíte pod pojmem smarter home?

Smarter home je způsob, jak si usnadnit své bydlení na maximum. V tomto případě jsou klasicky řešené elektroinstalace spínači a zásuvkami, nahrazeny mnohem snadnějším a flexibilnějším ovládáním spotřebičů, vytápění, klimatizace, osvětlení, žaluzií, ale i dveří. Smarter home je jednoznačně výhodné, co se týče otázky komfortu a bezpečnosti. Nemluvě o vyšší energetické účinnosti v chytrých domech. Při hledání správného řešení pro svůj dům bychom se měli zaměřovat zejména na: rozmanitost a flexibilitu, odbornost a záruku funkčnosti, ale i také na poměr ceny s výkonem.

Každý z nás má naprosto jiné preference, nároky, požadavky, ale i finanční možnosti. Při výběru vhodných produktů se musíme řídit právě svými kritérii. A co nám může smarter home nabídnout?

Komfort

Chytrá domácnost vám může nabídnout komfort v tom smyslu, že se za vás budou některé každodenní úkony vyřešeny samy. Smarter home za vás může rozsvítit, zhasnout, spouštět rolety či žaluzie, regulovat sílu osvětlení, zapínat klimatizaci či topení, ale i otevírat vrata. Jde sice o menší úkony, ale ve velkém množství vám mohou usnadnit váš život.

Vyšší energetickou účinnost

Chytrá domácnost funguje tak, aby byla energeticky účinnější. To se projevuje tak, že se vše řídí podle denní doby, ale i ročního období. Žaluzie se zavírají a otevírají podle toho, kdy je venku sluníčko a kdy tma. Vytápění pak samo reaguje na aktuální teplotu v pokoji a případně ji zvýší či sníží – s pomocí topení či klimatizace. Solární elektrárna na střeše je schopna ukládat během dne přebytečnou energii na dobu, kdy je venku tma. Navíc se rozsvěcuje jen ve chvíli, kdy je to opravdu potřeba.

Bezpečnost

Další výbornou vlastností chytré domácnosti, je zabezpečení domu v případě, kdy jej opustíte. V takovou chvíli totiž máte jistotu, že všechna okna zůstanou zavřená, světla zhasnutá, ale i spotřebiče zůstanou vypnuty. Nemluvě o tom, že zabudovaná meteostanice může sledovat aktuální počasí a v případě bouřky mohou bezpečnostní zásuvky chránit vaše spotřebiče. V případě větru se pak sama stáhne markýza do pouzdra, vchod do domu bude monitorovat domovní strážce.

Kontrolu

Instalací chytré domácnosti budete mít svůj domov pod neustálou kontrolou. Ať už jste kdekoliv. Dle svých preferencí vám budou nainstalovány ovládací prvky s funkcemi. Součástí chytrých domácností je pak ovladač (ať už klasický – do ruky; nebo ve formě ovládacího panelu na stěně). Tímto ovladačem pak můžete řídit celou svoji domácnost. Mnohé chytré domácnosti umožňují i řízení domácnosti na dálku.

Zdroj: pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *