Dekorace

Příbory jako ozdoba stolu

Dříve versus dnes

V minulosti bylo dáno, že zdobené příbory patří na slavnostnější příležitosti a ty levné hliníkové na každodenní používání. Dnes se již tohoto pravidla nedržíme. Vlastnit můžete pouze jeden druh příboru, který je dostatečně reprezentativní i na ony výjimečné události.

příbory

Momentální trendy

V současnosti se preferuje styl minimalismus. Jedná se o jednoduché, lesklé či matné příbory bez jakéhokoliv zdobení. Kromě estetiky preferujeme také kvalitu a snadnou údržbu. Na výběr máte z mnoha různých vzorů a tvarů, vyberte si ten dle vašeho gusta.

Kolik příborů musíme mít doma

Jako ideální množství se uvádí dvojnásobek, než je počet členů v domácnosti. Musíte počítat s případnými hosty a rodinnými sešlosti například na Vánoce.

Příbory se dají zakoupit po jednom, ovšem lidé spíše ocení velké sady, které jim k sobě budou ladit. Povětšinou se prodávají sady po 24 kusech. Ty větší již obsahují zvláštnosti, jako jsou servírovací a dezertní příbory. Ne každý tento druh příborů potřebuje. A právě takové to sady jsou ideálním svatebním darem pro pár, který si zařizuje společné bydlení.

příbory

Jaké příbory zvolit

Mezi nejčastější materiál patří rukojeť z kovu či plastu nebo dřeva. Nejpraktičtější jsou ty z kvalitního nerezu, vydrží vám mnoho let nepoškozené, jsou odolné vůči korozi a případným kyselinám a samozřejmě zdravotně nezávadné. Pro bohatší tu jsou pak příbory stříbrné nebo polostříbrné. Ty by se neměli dotýkat těch nerezových, jelikož by je mohly navzájem poškrábat/poškodit.

Jak o ně pečovat

Než příbory vložíte do myčky, vždy je opláchněte teplou vodou, aby na nich nezůstaly zbytky solí a kyselin z jídla. Příbory z nerezové oceli můžete s klidným svědomím vložit do myčky. Naopak ty stříbrné či polostříbrné raději ne. Mohly by se poškodit, jelikož je jejich povrch velmi citlivý a měkký. Do myčky skládejte příbory vždy tou části, kterou si strkáte do pusy, směrem nahoru, tedy držadly dolů. Na čištění používejte speciální pasty určení pro váš druh/materiál příboru.

Zdroj fotografií: unsplash.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *