Bytový textil

PEŘINY PRO KVALITNÍ SPÁNEK

Na trhu lze nalézt mnoho výrobků, které se podobají svým vzhledem, ale odlišují se cenou a samozřejmě kvalitou. Jak tedy vybrat kvalitní péřový výrobek? Kvalita prachového peří je určena jeho velikostí. Laicky řečeno – čím je peří větší, tím větší objem zabere, a tím méně ho tedy potřebujeme k naplnění určitého objemu. Výrobek s potřebnými vlastnostmi a požadovaným teplotním koeficientem pak bude zároveň i velmi lehký. Důležité je rovněž procentuální zastoupení prachového peří – nejvíce ceněné jsou produkty se 100% podílem prachového peří. Nezanedbatelný je i původ peří. „Například firma Daunenstep užívá pro svou výrobu pouze materiály od certifikovaných šlechtitelských farem, které garantují kvalitu a zdravotní nezávadnost hus. Obecně nejcennější peří pochází ze sibiřských chovů, neboť husy chované v tomto klimatickém pásu mají peří hustší a tedy i kvalitnější,“ vysvětluje Lenka Kocourková, majitelka interiérového butiku À LA MAISON, kde lze peřiny a polštáře plněné kvalitním peřím koupit.

 

 

Jaký je rozdíl mezi klasickým peřím a peřím prachovým?

Prachové peří pochází z hrudníku hus a je velmi lehké a jemné. Každé pírko je tvořeno z tisíců jemných vláken, vyrůstajících ze středu všemi směry, což mu dodává objem a měkkost. Klasické peří tvoří malá pera s brčky.

 

Proč kupovat péřové deky a polštáře?

Prachové peří má schopnost udržet přirozenou teplotu těla vytvořením teplotní bariéry v jeho okolí. Z těla rychle absorbuje vlhkost a vytváří tak nepříznivé podmínky pro roztoče, kteří naopak vlhké prostředí mají rádi. Velmi kompaktní látka jim navíc zabraňuje v průniku dovnitř a zároveň brání úniku peří ven. S ohledem na svou velmi nízkou hmotnost, přikrývky z prachového peří neomezují v pohybu a nezpůsobují pocit těžkosti.

 

Opravdu luxusní přikrytí peřinami z kajčího peří

Tím největším luxusem, který je možné si v oblasti péřových dek dopřát, jsou peřiny s výplní  z peří islandské kajky. Kajky jsou divoké kachny žijící na útesech Islandu. Když po vylíhnutí mláďat opouštějí svá hnízda, nechávají v nich hedvábně jemné chomáčky peří. Kajky jsou chráněné, a proto sběr jejich peří provádějí na Islandu pouze profesionální sběrači. Množství peří je navíc omezené počtem kajčích hnízd. „Peří je extrémně výhřevné, dokonale k sobě lpí, je stále kypré a má velmi vysokou životnost. Mimo jiné jej používají například horolezci u svého vybavení pro extrémní výšky,“ doplňuje Lenka Kocourková.Základní cena peřiny z kajčího peří se však pohybuje okolo 1.180 EUR za 1 m²

 

Lenka Kocourková radí:

Desatero správné péče o peřiny a polštáře z peří

  1. Peřiny i polštáře můžeme prát v pračce, pokud použijeme přípravek vhodný pro praní péřových výrobků. Kvalitní pračky navíc disponují speciálními programy na praní a sušení péřových výrobků. Můžeme je rovněž nechat čistit i chemicky, ale je nutné nalézt skutečně kvalitní čistírnu, která používá speciální prostředky určené právě pro ošetřování péřových produktů. Neprofesionální čištění totiž může produkty nenávratně zničit.
  2. Polštáře bychom měli prát zhruba jedenkrát ročně, a to zásadně v pracím prostředku určeném na praní peří (jiné prací prostředky způsobí nežádoucí odmaštění, a tím ztrátu požadovaných vlastností).
  3. Polštáře bychom měli úplně vyměnit po třech, maximálně po pěti letech – při spaní jsou totiž velmi namáhané.
  4. Kvalitní peřiny mají opravdu dlouhodobou trvanlivost. Například firma Daunenstep nabízí na svoje výrobky prodlouženou, až desetiletou záruku. Peřina ale vydrží i mnohem déle, protože není tak namáhaná jako polštáře.
  5. Prát peřiny bychom měli jedenkrát za dva až tři roky, a to v programu přímo určeném na praní péřových výrobků  – na 40 stupňů.
  6. Peřiny i polštáře je po vyprání vhodné sušit v sušičce; při sušení na vzduchu může vinou dlouhé doby schnutí nastat riziko vzniku zápachu a plísní, a tím dojít ke znehodnocení výrobků.
  7. Při každodenní údržbě by se peřiny měly natřásat, natřásat a zase natřásat, aby bylo peří stále nadýchané.
  8. Měli bychom se vyvarovat trvalejšímu tlaku v jednom bodě; pomůže pravidelné obracení polštářů.
  9. Peřiny a polštáře je možné větrat venku na vzduchu, ne však na přímém slunci – vinou vzniku vysoké teploty uvnitř výrobku by peří ztrácelo svou původní strukturu.
  10. Pokud o produkty s prachovým peřím řádně pečujeme, odmění se nám životností 15 – 20 let.

 

Zdroj: À LA MAISON

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *