Bydlení čtenářů

Bungalov na klíč: Nejžádanější typ rodinného domu?

Bungalov je přízemní typ rodinného domu, nejčastěji ve tvaru čtverce nebo obdélníku s nízkou sedlovou střechou. Největší stavitelský boom zaznamenaly bungalovy v 19. a 20 století nejdříve v USA, Kanadě a brzy na to po celém světě. 

Kde sa vzal bungalov?

Původ bungalovu sahá do dávné minulosti, do časů kolonizace. První bungalovy sestavovali na území Bengálska v Indii, v těch časech britské kolonii. Původní lehké a vzdušné dřevěné stavby se střechou z palmových listů, bangla – bangala, se stavěly pro potřeby britů.

Stavbám přibyla veranda a byly doplněné o prvky tradiční britské venkovské architektury. První bungalovy se skládaly z kuchyně s jídelnou, ložnice, koupelny a prostorné obytné části.

V tomto směru se bungalovy za dlouhé roky velmi nezměnily. Program na kreslení použili architekti jen na citlivé úpravy tvaru, designu a materiálu, ale původní myšlenka bungalovu se zachovala. Stále je to jednoduchá a lehce realizovatelná stavba s úzkým propojením s pozemkem. 

Univerzální typ domu

Bungalov si v našich končinách získal popularitu zejména pro svou univerzálnost. Je pravda, že bungalov je typ nízkonákladové a rychle realizovatelné stavby. Nicméně v katalozích projektů domů naleznete bungalovy na nejrůznější způsoby.

Pokud nejste zrovna fanouškem katalogových projektů, nechte si vypracovat individuální návrh. Téměř všichni architekti využívají moderní cad programy, ve kterých můžete projekt přizpůsobovat až dokud nebude přesně podle vašich představ.

Milovníci tradičního stylu si přijdou na své při klasických pravidelných stavbách se sedlovou střechou. Pro bungalov je typické dřevo, co se dá v případě vesnických staveb krásně zakomponovat do prostředí. 

Plynulý přechod z obývací části na krytou terasu je příslibem úzkého kontaktu se zahradou. Díky autocad lt budete mít o vašem budoucím domě přesnou představu.

 

Zdroj obrázku:

https://images.unsplash.com/photo-1560598430-aa89fdb5263e?ixlib=rb-1.2.1&ixid=eyJhcHBfaWQiOjEyMDd9&auto=format&fit=crop&w=400&q=60

Hledáte něco moderního s velkými okny a přesnými liniemi, které budou ladit s moderní městskou zástavbou? Jednopodlažní bungalov s velkoryse řešenými prostory, pravidelnými liniemi, rovnou střechou a velkými francouzskými okny je nadčasový projekt, který bude působit elegantním dojmem i po letech.

 

 

Zdroj:https://images.unsplash.com/photo-1582268611958-ebfd161ef9cf?ixlib=rb-1.2.1&ixid=eyJhcHBfaWQiOjEyMDd9&auto=format&fit=crop&w=400&q=60

Má bungalov nevýhody?

Dobře řešený projekt bungalovu splní všechny požadavky na fungování moderní rodiny. Oddělená spací část poskytne dostatek soukromí pro odpočinek. V centru domu situovaná denní část je otevřený prostor, který slouží pro aktivity celé rodiny.

Někteří lidé považují za nevýhodu bungalovu nedostatek odkládacího prostoru na sportovní, zahradní a jiné vybavení. Většina bungalovů má už v původním projektu technickou místnost nebo garáž, kde je dostatek místa na odložení sekačky na trávu či dětských kol.

Pokud jste vášnivý zahrádkář a potřebujete přece jen víc skladového prostoru, můžete si dodatečně postavit například dřevěný zahradní domek. Budete tak mít kde odkládat nářadí potřebné na péči o zahradu a zároveň si naplno vychutnáte všechny výhody praktického bungalovu.

Bungalov je stavba, která se hodí spíše na rovinatý terén. Stavba na svahovitém pozemku je možná po vyrovnání terénu. Tím by se ale zvýšily celkové náklady na výstavbu, přibyly náklady na zpevnění terénu.

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *