Tipy a rady

Zásady bezpečnosti práce v noci: Víte, na co nesmíte zapomenout?

Zaměstnancem pracujícím v noci je ten, kdo pravidelně odpracuje alespoň 3 hodiny mezi 22. a 6. hodinou ranní. Zároveň nesmí být překročena hranice 8 hodin v rámci jednoho dne. Jaký je za noční práci příplatek a co dalšího se s ní pojí?

Preventivní prohlídka každé 2 roky

Jelikož práce v nočních hodinách je mnohdy psychicky náročnější a při nedodržování předpisů se může podepsat na vašem zdraví, jsou nutné častější prohlídky u závodního lékaře. Do listopadu 2017 byla povinná kontrolní prohlídka pro zaměstnance pracující v noci jednou za rok. Avšak od prosince roku 2017 se tato povinnost navýšila na dva roky. Pokud by lékař shledal zdravotní stav zaměstnance jako nezpůsobilý, je zaměstnavatel povinen ukončit se zaměstnancem pracovní poměr.

Zákonem stanovený příplatek za práci v noci

Všichni zaměstnanci, kteří pracují pravidelně v nočních hodinách, mají ze zákona nárok na příplatek ve výši 10 % průměrného výdělku. Existuje však možnost, kdy se zaměstnavatel a zaměstnanec dohodnou na jiné výši příplatku za práci v noci. Avšak je nutné zaznamenat tuto dohodu písemně s podpisy obou stran.

I vybavení pracoviště má své zásady

Stejně jako zaměstnanci pracující přes den, musí mít i noční pracovníci možnost poskytnutí první pomoci, což zahrnuje i možnost jejího přivolání. Proto je nutné vybavit pracoviště funkčním mobilním telefonem. Nemělo by chybět ani sociální zajištění, kterým je myšlena například kuchyňka s mikrovlnou troubou, ve které mají zaměstnanci možnost ohřát si své jídlo. Sociální zařízení by mělo být samozřejmostí.

Být vidět je důležité

Zejména při práci na silnici je důležitá viditelnost. Proto je nutné, aby pracovníci nosili reflexní prvky. Společnost ARDON nabízí nejen reflexní vesty, ale také reflexní bundy, reflexní kalhoty nebo třeba reflexní trička. Pokud má na sobě pracovník reflexní prvky, je vidět ze vzdálenosti více než 200 metrů, což je při práci v noci obzvlášť důležité.

Kdo nesmí vykonávat práci v noci?

Stejně tak, jako každé jiné zaměstnání, i práce v noci má své podmínky. Nesmí ji vykonávat například mladistvé osoby, které nedosáhli 18 let věku. Pokud se jedná o těhotné ženy, práce v noci je na jejich uvážení, pokud však zaměstnavatele poprosí o přeložení na denní směnu, je ze zákona povinen jim vyhovět.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *