Dekorace

Vertikální zahrada jako způsob, jak vnést do interiéru kus přírody

Vertikální zahrady nejsou nic nového, ačkoliv se do našich končin dostávají až v několika posledních letech. První vertikální zahrady začal tvořit profesor krajinářské architektury, S.H. White, který si roku 1938 nechat tento způsob výsadby rostlin patentovat. Za vertikální zahrady současné podoby může Francouz P. Blanc, jenž na nápady Whita navázal.

Vertikální zahrada jako způsob, jak vnést do interiéru kus přírody

Co jsou vertikální zahrady?

Vertikální zahradu bychom mohli charakterizovat jako plochu osázenou rostlinami nejrůznějších druhů, přičemž je tato plocha umístěna kolmo či svisle, nejčastěji pak na stěně. Další názvy pro vertikální zahradu zní: zelená zeď, zelená stěna či živá zeď.Vertikální zahrada je vhodná pro každého milovníka přírody. Zejména pokud nemáme možnost zahrady plné zeleně, je vertikální zahrada vhodnou alternativou, která prosperuje i s menším množstvím závlahy a substrátu. Podle toho, jaké rostliny si do své vertikální zahrady vysázíme, si můžeme na stěně vytvořit hotová umělecká díla.

Druhů vertikálních zahrad je opravdu mnoho. Ty nejjednodušší si můžeme vytvořit doma z palet, kvalitnější jsou však již hotové konstrukce skládající se z modulů osázených rostlinami, které lze koupit v obchodech. Do novějších typů vertikálních zahrad lze připojit automatické zavlažování, které vám vše ještě více usnadní.

Proč jsou vertikální zahrady vhodné do interiéru?

  • Jde o zajímavou dekoraci
  • Čistí vzduch
  • Zvlhčuje a mírně ochlazuje vzduch v místnosti
  • Zmírňuje bolesti hlavy
  • Absorbuje hluk
  • Zachycuje prach
  • Působí příjemně na lidskou psychiku

Vertikální zahrady můžeme umístit kdekoliv v interiéru, ideální jsou místa, kam se dostane denní světlo a teplo. Případné nedostatky lze kompenzovat s pomocí LED osvětlení.

Vertikální zahrada jako způsob, jak vnést do interiéru kus přírody

Zdroj: countryliving.com

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *