Bydlení čtenářů

První na očích: Prostor před vstupem do domu

Stejně jako v jiných prostorách, i tady se prolínají dva hlavní principy: aby to bylo hezké a aby to bylo praktické. Co tedy umístit okolo dveří a nad čím se zamyslet, pokud zrovna stavíte nebo renovujete?

Začneme od podlahy. Před vstupní dveře se nejlíp hodí terasová dlažba, která leccos vydrží a bude se snadno udržovat. Moment, říkal tu někdo terasa? No jistě, pokud máte prostor pro menší terásku u vstupních dveří, neváhejte! Vejde se vám na ni třeba lavička, na kterou si odložíte nákup, když budete hledat klíče, oceníte ji, pokud je venku bláto a potřebujete se zout ještě přede dveřmi, nebo si na ní jen tak poseďte a nachytejte trochu slunečních paprsků, když bude zrovna hezky. Pokud máte prostoru víc, dá se tam umístit i stolek s křesílky, kde si rádi vychutnáte odpolední kávu. Když ale zrovna počasí nepřeje, jistě oceníte u vchodu taky stříšku – ať už zděnou, pergolu nebo rolovatelnou markýzu. Ta vás pak vedle deště schová i před horkým letním sluncem.

Pokud jde o praktické věci, zamyslete se nad tím, co by se vám hodilo venku nechávat. Konev na zalévání zahrady? Zahradní nářadí? Holinky a boty na zahradu? Podle toho pak můžete zvolit úložný prostor. Ať už to bude regál, koš nebo skříňka, dejte si pozor, ať je z materiálu vhodného pro exteriéry, nebo je aspoň natřen barvou, která odolá nepřízním počasí a náš venkovní nábytek se tak nezačne se po čase rozpadat nebo plesnivět.

A když máme vyřešenou praktickou část, přichází čas vše dozdobit. Tady je rada jednoduchá: rostliny. Vstupní prostor hezky oživí v zásadě jakákoli zeleň. Podle toho, kolik máte místa, vybírejte od stromků a keřů ve velkých květináčích, přes okrasné květiny v menších květináčích na sloupek, v truhlících na okno nebo na zídku… až po drobné květináčky se sukulenty nebo bonsajemi. Výraz celého prostoru ovlivní i barva květináčů, ať už se rozhodnete pro čistě bílou, neutrální šedou, přírodní hnědou, nebo sáhnete raději po pastelových nebo i zářivějších barvách. Doplnit je pak můžete taky dekorativními kameny, soškami nebo lucerničkami (a pokud chcete, aby v noci svítily, zkuste falešné svíčky s LED diodami, které zaručeně nic nezapálí a na jedny baterie vydrží nepřetržitě svítit i měsíc). Stálou výzdobu navíc snadno oživíte přidáním nebo obměnou sezónních prvků – třeba věncem na dveře ze sušených květů, proplétaných větviček nebo chvojí.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *