Obklady a dlažba

Příroda i svůdný glamour

Keramické obklady jsou odrazem aktuální módy a životního stylu. Na loňském veletrhu Cersaie, který proběhl koncem září v italské Bologni, poměřily síly firmy z celého světa. Nadcházející sezona bude ve znamení volnosti, kombinace odlišných stylů a nálad. Novinky byly ušity na míru nejen evropskému trhu dávajícímu přednost minimalismu, ale také klientele z Ruska a Arábie, která si nenechá vzít zdobný dekor, zlato a třpyt. Očekávejte kolekce inspirované přírodou a také svůdným glamour stylem. Převládají uklidňující tóny bílé, šedé, béžové a paleta hnědých odstínů. Novinky jsou krásné a umožňují kreativní práci s prostorem. 

SPOONY, růžový obklad 20×50 cm, 796 Kč/m2; dekorace ROMANTIC SWEET, 120×50 cm, 252 Kč/ks (MONDO CERAMICA)

 

Trendový koktejl

„Nejnovější trendy ovlivnily univerzálnost kolekcí, střídmost dekoru, dlaždice se hodí na podlahu i na stěnu. Rozdílné povrchy spolu nesoutěží, naopak se kombinují. Obklad tvoří základ, výrazné barvy se objevují spíš jako akcent. Barvy do interiéru vnesou totiž textil, doplňky a nábytek. Současnost spočívá především v umění vybrat a zajímavě kombinovat,“ je přesvědčen designér Marek Vráblík ze společnosti Rako. Formáty se zvětšují, zmenšuje se jejich tloušťka. „Oproti běžným 9 až 11 milimetrům představují výrobky s označením Slim výrazné zeštíhlení. Tří až čtyřmilimetrovou tloušťku oceníte nejen při plánované rekonstrukci. Ultratenký Slim totiž staticky nezatěžuje stavbu, lze ho lepit na stávající podklad, čímž se vyhnete likvidaci odpadu,“ říká Aleš Široký ze společnosti Mondo Ceramica.

 

Čtyři žhavé trendy

1. LÁSKA K PŘÍRODĚ

Kolekce v přírodním stylu se opírají o krásu přírodních materiálů. Vyspělé digitální technologie, především HD print, umožňují vytvořit autentické kopie kamene i dřeva a v kvalitě, jež technickými parametry předčí originál. Navíc lépe odolají vlhčímu prostředí koupelen. Napodobeniny pískovce, travertinu, mramoru i dřeva skvěle vyniknou ve velkých formátech. Podle odborníků ze společnosti Rako vytvoříte „cool“ koupelnu, použijeteli imitaci kamene a dřeva. Vznikne prostor probouzející genia loci díky synergii zdánlivě různých materiálů.

  

CRONO, obklad NOVA VIOLA, skleněná mozaika, výrobce MOSAICO+, cena k doptání (MAAG) 

STYLE, nejnovější kolekce obkládaček 30×60 cm, 599 Kč/m2 a dlažby 60×60 cm, 799 Kč/m2 (RAKO) 

 

2. GLAMOUR

V případě, že toužíte po něčem luxusnějším, líbí se vám honosnější styl a nebojíte se originálního řešení, zkuste například jako základ imitaci ušlechtilého mramoru s jemnou strukturou žilkování. Nevšední atmosféru vykouzlí také přidání zajímavých dekorací (psaníčka, kazety a bombata, nerezové nebo hliníkové pásky) či použití osvědčené mozaiky. Dekorace se oproti dřívější době aplikují na větší plochu a vytvářejí na stěnách ucelené obrazy. Výrazná kombinace černé a bílé je klasikou, která je vždy elegantní a nezklame, letos ji navíc zdobí vysoký lesk povrchu.

 

3. VINTAGE

Romantika, útulné prostředí a rukodělná práce. Keramičky se inspirovaly po svém, imitují tradiční majoliku, textilie, záměrně štípou hrany a výrobkům dodávají patinu. Mezi kolekcemi objevíte například dlažbu připomínající starou sešlapanou dřevěnou podlahu. V tomto trendu dominují teplé zemité tóny, bílá, smetanová, ale také chladnější šedá a modrozelená barva. Potřebnou dynamiku v rustikálních a stylových interiérech zajistí nesmrtelná mozaika, která si navíc poradí s oblými rohy, či s její pomocí vytvoříte rám zrcadla.

Efektní kolekce E_MOTION, obklad 899 Kč/m2, dekor, 699 Kč/ks, (SIKO) 

 

4. PROJEKCE VE 3D

Vysoce moderní je v současné době rafinovaná hra s optikou. „Hitem jsou strukturální a vystupující povrchy. Zvlněný, nebo drážkovaný povrch v jednom barevném tónu v kombinaci s dopadající světlem je decentním, ale efektním oživením prostoru,“ říká Karel Novotný ze společnosti Siko Koupelny. Zajímavě působí také střídání teplých a studených tónů, reliéfního a hladkého povrchu dlaždic, smíchat můžete mat s leskem.

  

AREA 25 MARINA, skleněná mozaika od MOSAICO+, cena k doptání (MAAG)

Série I MARMI DI REX, cena od 1 990 Kč (PROCERAM

 

 

TEXT: Eva Vacková

FOTO: archiv firem 

Více se dočtete v časopise Bydlení

Zdroj: časopis Bydlení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *