Tipy a rady

Péči o dřevěný nábytek zvládnete hravě i sami

Každý nábytek z masivu, ale i celkově ze dřeva, je třeba opatřit vhodnou povrchovou úpravou, která se postará o to, aby nábytek nepohlcoval vlhkost. Tím, že dřevěný nábytek vhodně ošetříme, sice nábytek bude proti vodě odolnější, avšak ani to neznamená, že bychom jej schválně měli vlhkosti vystavovat. Pokud chcete, aby vám váš nábytek z masivu sloužil co nejdéle, měli byste vědět, jakou povrchovou úpravu je na něj vhodné použít.

Vosková povrchová úprava

Máte doma alergika? V tom případě je nábytek s voskovou povrchovou úpravou tím pravým pro vás. Vosková povrchová úprava neobsahuje žádné látky, které by mohly alergika či astmatika dráždit. Voskový nábytek by neměl přicházet do styku s vodou, párou a teplými předměty. Na voskovaném nábytku se bude usazovat méně prachu, ale vylitá voda na něm bude dělat nehezké skvrny.

Olejová povrchová úprava

Olejová úprava vydrží na nábytku déle než vosková. Nábytek s touto úpravou nevystavujte místům, kde se vyskytuje hodně vodních par. Nábytek s olejovou úpravou je odolnější a tvrdší. Díky oleji vynikne přirozený dekor dřeva, který lze zvýraznit oleji různých odstínů.

Lakovaná povrchová úprava

Velmi častou povrchovou úpravou nábytku jsou syntetické nátěry nebo vodou ředitelný lak. Nevýhodou lakové úpravy nábytku je fakt, že když takový nábytek poškodíte, nelze jej opravit v místě poškození. Je třeba vše přelakovat znovu. Lak se může krásně lesknout, takový nábytek je však těžší udržovat.

Jak se o dřevěný nábytek starat?

Dřevěný nábytek je nutno chránit před tekutinami. To můžete řešit například prostíráním na jídelním stole. Nábytek z masivu neumisťujte do blízkosti zdroje tepla – radiátory či krby. Nábytku z masivu nesvědčí ani přetěžování. Kromě zdrojů tepla se vyhýbejte i tomu, aby nábytek z masivu stál v blízkosti vody, vodních par, klimatizace či na přímém slunci. Jakoukoliv tekutinu vylitou na nábytek z masivu utřete suchým hadříkem. Musíte počítat i s tím, že nábytek budete muset opatřit povrchovou úpravou opakovaně. A to například olejovou úpravu, která časem vysychá. U voskové úpravy si dejte pozor na to, abyste vosk nerozpustili teplými předměty.

Jak dřevěný nábytek čistit?

K čištění nábytku ze dřeva toho moc nepotřebujete. Bude vám stačit měkký hadřík, houbička a přípravek, který je určený k čištění dřevěného nábytku. Pokud přípravek nemáte, můžete nouzově použít hadřík navlhčený vodou, není to ale nejvhodnější způsob čištění. Takový nábytek pak utřete i suchým hadříkem.

Jak se starat o zahradní nábytek?

Už kvůli vlivům počasí je péče o zahradní nábytek o něco složitější než u toho interiérového. To, jak se o svůj nábytek na zahradě budete starat, záleží na dřevině, ze které je tento nábytek vyroben. Exotické dřeviny toho vydrží déle, protože jsou zvyklé na extrémní počasí. Ty české jsou levnější, ale je třeba jim věnovat více času a péče. Každý zahradní nábytek již vrstvu povrchové úpravy má – a to přímo od výrobce. Avšak po každé sezoně bychom tento nábytek měli ošetřit i my sami. Takový posezonní nátěr by v sobě měl mít složky proti dřevokaznému hmyzu, ale i plísním.

Zahradní nábytek ošetřujte podle toho, kde jej budete skladovat. Ideálním nátěrem je ten olejový, pokud však nábytek skladujete na suchém místě, nebojte se ani vosku. Nábytek ošetřujte před i po sezoně. Nábytek z exotických dřevin můžete nechat venku i za deště, maximálně změní mírně barvu. České dřeviny by se však mohly znehodnotit. Nábytek mokrý od deště ošetřujte teakovým olejem – a to dříve, než se do něj vsákne voda.

Zdroj: pexels.com

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *