Obývací stěny

Jak vybrat obývací stěnu

Obývací stěny jsou také velice účelné – do polic můžete uložit spoustu knih a drobností, postavit na ně květiny, či tam umístit televizi. Při výběru obývací stěny ovšem dbejte na to, že to bude věc, která každého zaujme na první pohled a že vy sami se na ni budete dívat prakticky neustále. Vždyť právě v obývacím pokoji většinou trávíte zdaleka nejvíce času, scházíte se tam s přáteli a díváte na televizi. Kvalitní nadčasový výběr je proto opravdu důležitý.

Dvakrát měř, jednou řež

Nejdůležitější a první bod je vybrat správný rozměr. Do malé místnosti malou stěnu a naopak. Nejdříve si tedy příslušnou stěnu, u které budete chtít mít nábytek postavený, změřte a hlavně si spočítejte, co všechno budete chtít do obývací stěny uložit. Televizi, květiny, knížky, sklenice či porcelán po babičce… ale pozor na přeplácanost. Moderní trend je stavět stěny minimalisticky, jen s velmi malým množstvím skříněk. Takové stěny pak působí vzdušně a elegantně. Police by také neměly zabírat celou stěnu. V podstatě stačí na zem postavit stolek na TV, komodu se šuplíky, na stěnu pověsit police a skříňky a dosáhnete stejného výsledku, jako byste si kupovali celou drahou nákladnou sestavu.

obývací stěna

Jaký materiál obývací stěny?

Správný materiál může být základ všeho. Nejjednodušší a nejlevnější variantu – lamino a LTD desky – volte jen v případě, že stěna nemá být příliš bytelná a počítáte s tím, že ji budete za pár let měnit. Při koupi dejte pozor na důkladné oblepení hran, aby se vám celá stěna nezačala po pár týdnech rozpadat.

Pokud ovšem chcete stěnu trvanlivější a hlavně počítáte s tím, že bude muset snést větší zátěž, volte raději stěny z masivu. Zejména rustikální masivní obývací stěny jsou opravdu v modě. Ty ale instalujte jen ve velkých prostorách, ve kterých mohou správně vyniknout i s veškerým zdobeným kováním a dalšími věcmi.

Moderněji založení možná budou raději volit stěny vyrobené z kovů, plastů a dalších novodobých materiálů. To je samozřejmě také varianta, i když ne každému může vyhovovat a pokoj pak může působit umělohmotně a neútulně – jako chirurgický sál nebo vesmírná raketa.

obývací stěna

Nezapomeňte obývací stěnu správně sladit

Barevné ladění je nezastupitelným faktorem při vybírání stěn. Světlé barvy patří k menším místnostem a k tmavě laděným podlahám a nábytku a naopak tmavé obývací stěny se hodí ve velkých místnostech se světlou podlahou. Bílá je univerzální dobrou volbou, která opticky zvětšuje prostor, ale na někoho může působit nepohodlně až sterilně. Vhodné jsou dekory dřeva a pastelové barvy. Pozor ale na obzvláštní křiklavost.

Pokud vybíráte konkrétní stěnu, neprohloupíte s tzv. sektorovými stěnami – tedy vlastně s jakousi stavebnicí vzájemně propojených komponentů, které si můžete přeskládávat a upravovat dle vlastního uvážení. Ty většinou také bývají podobně barevně laděné, a proto nehrozí, že by se barvy příliš tloukly, jak se snadno může stát, pokud jednotlivé police kupujete zvlášť.

obývací stěna

Zlaté pravidlo – méně je někdy více, platí i zde. Raději volte vzdušné minimalistické police než obrovskou bytelnou skříň zabírající celou stěnu. A pozor na přeplácanost. Není nutné na stěnu umístit všechen starožitný porcelán – jen se zbytečně zapráší a zabere příliš mnoho místa.

Zdroj fotografií: pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *