Kuchyně

Jak vybrat ideální jídelní stůl?

Velikost a tvar vašeho jídelního stolu

To, jaký tvar a velikost stolu pořídíme, se odvíjí od toho, jak velkou máme jídelnu (či jídelní kout) a od počtu osob, které se kolem něj budou mít usadit. Mezi nejpraktičtější, ale i nejvíce používané stoly patří ty obdélníkové. Jeho výhodou jsou rovné linie, kdy lze jednu ze stran stolu přisunout například ke stěně. Sice přijdeme o jedno místo, další však získáme tím, že stůl odsuneme. Kulaté stoly volte do větších prostor. Oválné pak tam, kde je místo podobně velké jako k jídelnímu stolu, avšak o trochu větší.

Kolik osob u stolu usedne?

To, kolik osob bude u stolu sedět, výrazně ovlivňuje velikost, kterou budeme muset koupit. Je logické, že ke kulatému stolu usadíme méně osob než k tomu obdélníkovému. Počítáte s tím? Šířka stolu pro jednoho hosta by měla činit alespoň 90 cm, což je ideál pro umístění talířů i dekorací.

Materiálové řešení

Nejoblíbenější materiály na výrobu stolů jsou dřevo a sklo – ale i jejich kombinace. A proč dřevo? Protože jde o přírodní materiál s osobitou barvou, vůní, ale zároveň je jeho údržba jednoduchá. Sklo zase působí vzdušně, lehce a moderně. Sklo je často k nalezení v kombinaci s kovy či dřevem. Pokud máte malé děti, a přesto toužíte po skleněném stolu, vyberte ten z temperovaného skla, které má vyšší odolnost proti nárazu.

Jídelní židle

Židle by měla být tak vysoká, aby naše nohy při sezení svíraly pravý úhel. Dále by se měla dát zasunout pod stůl. Tvrdost by měla být vyšší, u měkkých židlí nám rychle ztěžknou nohy, které se takto unaví. Mezi stolem a koleny by mělo zůstat komfortních 8-9 cm místa.

Jak vybrat ideální jídelní stůl?

Zdroj: pexels.com

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *