Finance

Jak nás klamou realitní makléři

Jak to bude s provizí?

Každá realitní kancelář je jiná. U každé se setkáme s něčím jiným, velmi často však i s tím stejným. Bohužel ne vždy jde o pozitivní zkušenosti. Někteří z realitních makléřů slibují, že po vás jako po prodávajícím nebudou chtít žádnou provizi, protože za tu zaplatí kupující, který podepíše smlouvu. Velmi často si však makléř přijde na více peněz, než byste čekali. Stlačí cenu domu uměle dolů, připočítá si k ní svoji odměnu, a přesto se dům prodá za standardní cenu.

Využijte úschovu peněz

Nikdy nevyužívejte úchovy peněz u realitní kanceláře. Využívejte raději bankovní či notářské a advokátní úschovy, kdy nebude hrozit, že do nich pošlete miliony z prodeje nemovitosti a firma je bude protiprávně používat na vlastní provoz. I to se děje. Bohužel.

Jak nás klamou realitní makléři

Pozor na kličky ve smlouvách

Před podpisem smlouvy si dejte pozor na to, co vlastně podepisujete. Nikdy makléři nepodepisujte exkluzivitu na delší dobu než je půl roku. Pokud budete spokojeni s tím, jak pracuje, klidně smlouvu prodlužte. Ve smlouvě by měla být zachována i rovnost mezi prodávajícím a kupujícím. Co se týče velmi běžné nevratné zálohy, měla by být obdobná sankce jak pro kupujícího, tak i pro prodávajícího, který si prodej rozmyslí.

Výkup bytu jako služba pro vás?

Pokud kancelář nemá co prodávat, koupí pod cenou dům, který opraví a prodá za daleko víc. Většinou vám slíbí, že od vás nemovitost vykoupí oni sami a peníze vám rovnou uhradí. Tyto nabídky však bývají podhodnoceny až o desítky procent.

Jak nás klamou realitní makléři

Když se makléř skrývá za kupujícím

Znáte inzeráty a letáčky ve schránkách, kde se píše, že někdo shání dům ve vaší lokalitě a je schopen vám ihned zaplatit? I za tímto velmi často stojí realitní makléři. Zde si však dejte velký pozor, abyste neprodali svoji nemovitost vysoko pod cenou, protože se vám zželí toho, že víc vám daná osoba nabídnout nemůže. Tak byste prodali dům, dostali menší peníze, než které jste měli mít. A realitní kancelář by vykoupený dům opravila a prodala za daleko víc.

Zdroj: pexels.com

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *