Ostatní

Jak nám škodí klimatizace, pokud ji používáme nesprávně

Klimatizace je v posledních letech velmi běžnou součástí mnohých veřejných míst, ale také našich domovů. Jde o snadný způsob, jak si doma ochladit vzduch ve chvílích, kdy je venku parné léto. Pokud však klimatizace nastavíte špatně, nebudete ji pořádně čistit – a pokud nebude kvalitní, můžete si zadělat na nepříjemné potíže. Víte třeba o tom, že rozdíl mezi teplotou nastavenou na klimatizaci a tou venkovní, by neměl přesáhnout více než pět stupňů? Pokud budete toto pravidlo dlouhodobě porušovat, mohou vám hrozit tyto potíže:

Angína je doménou léta

Ve většině případů se člověk nachladí hlavně v zimě nebo v době, kdy se střídá počasí jako na houpačce. Proč ale angínou trpíme hlavně v létě? Je to jednoduché. I když je venku přes třicet stupňů. Jsme schopni se nachladit svépomocí. Jen se zamyslete. Ledové nápoje, zmrzlina, mokré plavky v průběhu celého dne, ale také klimatizace mají neblahý vliv na náš organismus, který musí čelit extrémním výkyvům teplot.

Jak nám škodí klimatizace, pokud ji používáme nesprávně

Ztráta hlasu

Každý, kdo už ztrátu hlasu zažil, ví, jak nepříjemné to je. A co za ztrátu hlasu může? Opět chlad. V tomto případě chlad zpomalí pohyb řasinkového epitelu dolních cest dýchacích, v oblasti kolem hrtanu a hlasivek se nahromadí hlen a poté takzvaně přijdeme o hlas. V zimě většinou stačí cucat nějaké pastilky, v létě je to však složitější.

Rýma a klimatizace

Možná nemáte klimatizace doma, i tak se jí ale nevyhnete. Minimálně na nákupech ne. Jistě víte, jak nepříjemné je pro váš organismus, když musíte neustále přecházet mezi horkým venkem a doslova vychlazenými obchody. To by pak bylo divu, kdybyste nedostali přinejmenším rýmu. Teplotní šok totiž našemu organismu snižuje imunitu a my jsme náchylnější pro všechny viry i bakterie.

Suché oči

Další velkou letní nepříjemností je syndrom suchých očí. Ten vzniká zejména u osob, které mají alergie, pracují u počítače a ještě k tomu jsou v klimatizovaných pokojích. Díky všem těmto faktorům mají lidé potíže s nedostatkem slz, důsledkem jsou pak suché oči, které se projevují pálením, štípáním, pocitem zrnek písku v oku, únavou, citlivostí na světlo, nepříjemnými pocity a zarudnutím. Pokud na tyto obtíže trpíte, zkuste oči prokapávat umělými slzami.

Alergici by se měli mít na pozoru

Při používání klimatizace jde o to, že v uzavřeném prostoru neustále cirkuluje ten samý vzduch, který je ale plný bakterií, roztočí, prachu a taky plísní. Pokud tedy nedbáme o to, aby byla klimatizace opravdu kvalitní a dobře čištěná, zaděláváme si na zhoršení potíží s našimi alergiemi. To samé platí u astmatiků a malých dětí.

Bolavé klouby

Pobolívá vás v poslední době některý z kloubů? Nezáleží na tom, zda jde o loket nebo rameno. Na vině může být právě klimatizace. Pokud tedy musíte být v klimatizovaných prostorech a nezabráníte tomu, aby byla klimatizace vypnuta či zeslabena, raději se více oblékejte.

Jak problémům předcházet aneb správně nastavená klimatizace je základ

  1. Klimatizaci zapněte a správně ji nastavte.
  2. Při nastavování teploty dbejte na to, aby teplotní rozdíl nepřesáhl více než 5 stupňů Celsia.
  3. Klimatizace pravidelně čistěte.
  4. Při jízdě v autě ji zapínejte přerušovaně.
  5. Nikdy nenechejte chladný vzduch, aby foukal přímo na vás.
  6. Pravidelně větrejte.
  7. Pokud trpíte na alergie či astma, raději se jejímu používání vyhněte.

Zdroj:pixabay.com

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *