Bydlení čtenářů

Hygge je pohoda, kam se podíváš

Hygge a skandinávské bydlení obecně

I když domov vybavený podle zásad hygge nenazveme přímo jménem tohoto módního stylu (o kterém pojednává i oficiální dánský turistický web, jak je téma populární), je zde jasná souvislost se severským bydlením obecně. Člověka harmonizují přírodní a světlé materiály, vzdušný uklizený prostor, krásné a nápadité bytové doplňky. Psychickou pohodu nejen za polárních nocí (i u nás jsou zimní tmavá odpoledne dlouhá) by měl zajišťovat dostatek svítidel s příjemnou barvou světla. Duši hřeje i estetika designových dekorací.

Hygge šatna

Nejlepší ale bude probrat si konkrétní tipy, rozdělené podle některých místností domu. Začneme šatnou. Obrovský vliv na pohodu má oblečení člověka. Teplé ponožky, hebké pyžamo, možnost zůstat v posteli i po zazvonění budíku… Co víc si přát. Vybavení domova by mělo umožňovat snadné starání se o prádlo a jeho bezvadné uložení. Pro hygge pocit je vhodné vyžehlené a krásně složené oblečení. Námaha, kterou vynaložíte, se vám vrátí, když otevřete šatní skříň s perfektně uspořádanými poličkami a chytrým vnitřním členěním.

Hygge v kuchyni

Dobré jídlo je odedávna spojeno s rodinnou pohodou, oslavami a radostí. Pokud tedy chcete žít hygge, bez dobrých kuchyňských pomůcek se neobejdete. Vyzkoušejte vařit, i pokud vás to dosud nebavilo. Vždy můžete začít s jednoduššími recepty hygge. Pokud si na vaření vyhradíte dostatek času, předpřipravíte suroviny a otevřete si k němu lahev vínka, nic vám nebude chybět. Obklopte se kuchyňskými potřebami, které jsou nejen užitečné, ale bude se vám na ně také dobře dívat. Měly by vám připomínat horké jídlo, vůni vaření, sdílení pokrmů.

 

 

Hygge v obývacím pokoji

Když je nasyceno tělo, mělo by dojít i na duši. Hygge styl je spojen se zpomalením, takže v obýváku zkuste omezit rychlou zábavu, tedy televizi, videohry, hlasitou hudbou. Naopak si pořizujte knížky, které k relaxování přímo vybízejí. S jejich efektním vystavením vám krásně pomohou současné knihovny a vitríny. Jsou dostupné v mnoha velikostech a tvarech, takže není problém dovybavit policemi ani relativně malou místnost, ani velký prostor (luxusně vypadá celá stěna knížek).

Hygge a dětský pokoj

Většina článků o hygge hovoří pouze o dospělých, kteří si dají sklenku tradičního glöggu (obdobu svařeného vína) a relaxují při svitu svíček. Důležité je však zmínit, že nestresovat se můžete – a měli byste – už od dětství. Vytvořte svým dětem bezpečný a útulný pokojík, ve kterém bude mít vše své místo, od činností (hraní, učení, spaní apod.) až po věci (díky dostatku úložných prostor). Pokud děti naučíte svůj životní prostor milovat a pečovat o něj rychlým efektivním úklidem, udržovat ho v příjemném stavu, darujete jim do života opravdu hodně.

Hygge balkóny, terasy, zahrady

Přestože hygge bývá spojováno spíše s chladným obdobím roku, kdy se můžete pořádně zachumlat a užívat si tepla rodinného krbu, není důvodu, abyste si pohodový život nedopřáli i v létě, venku. K mnoha nemovitostem náleží alespoň malý kousek venkovního posezení nebo pozemku. Bohužel často v zanedbaném stavu. Vybavit místečko se skvělým potenciálem příjemného venkovního odpočívadla přitom není nijak složité, zvlášť s online nabídkou venkovního a zahradního nábytku.

Kde načerpat další inspiraci

Jelikož se princip hygge rozšířil téměř do celého světa, vyšlo na toto téma i několik publikací v češťině, proto neváhejte a knihy o hygge si pořiďte nebo vypůjčte z knihovny. Určitě to stojí za to a získané informace zaručeně zužitkujete ve vašem dalším pohodovém a klidném životě.

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *