Tipy a rady

Co dokáže sůl v domácnosti?

Sůl a čištění trouby

Trouba i sporák jsou neustále znečišťovány potravinami, které s jejich pomocí připravujeme. V troubě jde o těsto a mastnotu z masa, u sporáku o vše, co nám při vaření ukápne. Pokud chcete mít troubu zářivě čistou, nasypte na spáleniny sůl a troubu zapněte na půl hodiny naplno. Směs bude hodně páchnout, ale všechny nečistoty pak půjdou krásně setřít. U sporáku plochu posypte solí, sporák zahřejte a po vychladnutí setřete.

Co dokáže sůl v domácnosti?

Sůl pomůže vyčistit rez

Tam, kde se objeví rez, pomůže kombinace soli a citronu. Parapety, ale i vodovodní kohoutky budou jako nové. Na místo postižené rzí zasypte solí a pokapejte citronem. Po nějaké době působení si vezměte houbičku a s pomocí většího tlaku plochy vyčistěte. Sůl zde působí jako abrazivní složka, proto dejte pozor na to, abyste nic viditelně nepoškrábali.

Sůl a leštění oken

Pokud chcete, aby byla vaše okna krásně lesklá a bez případných čmouh, přidejte do vody, s níž budete okna leštit, hrnek soli. Kromě lesku dosáhnete toho, že se na okna nebude usazovat tolik pylu jako jindy, v zimě okna nebudou tolik zamrzat. Lesklých záclon dosáhnete přidáním soli do praní.

Co dokáže sůl v domácnosti?

Sůl a skvrny od potu

Naše oblečení dostává pořádně zabrat. Pot i nejrůznější přípravky proti pocení vystavují vlákna našich triček velké zátěži v oblasti podpaží, kde se látka našeho oblečení velmi často zabarví dožluta. Tyto skvrny se mohou zdát na první pohled jako nevypratelné, to však není pravda. Na tyto skvrny naneste roztok soli s citronem a nechte působit. Poté tričko vyperte.

Jak vyčistit žehličku se solí?

I když se snažíme žehlit co nejopatrněji, občas nastane chvíle, kdy se žehlička dotkne i potisku, které máte na tričku, které právě žehlíte. Nejenže se tím potisk na tričku může rozmazat, ale na žehličce s velkou pravděpodobností zůstane čmouha. Tu odstraníte tak, že na papír nasypete trochu soli a s rozpálenou žehličkou po něm budete přejíždět. Díky soli se hrudky během chvíle uvolní.

Zdroj: pixabay.com

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *