Obývací stěny

5 tipů jak vybrat obývací stěnu

Vše si pečlivě odměřte

Hned jako první je nutno zjisti, jak velký prostor máte k dispozici. Většinou se umisťují obývací stěny na tu nejdelší stěnu v místnosti naproti gauče. Pokud však chcete mít skříňky někde jinde, je třeba si prostor dostatečně změřit, aby se vám po nákupu nestalo, že skříňky budou na prostor moc velké.

Co bylo v módě, již není

5 tipů jak vybrat obývací stěnu

Výběr nábytku je pro obývací pokoj klíčový. Dříve bylo zvykem zastavět celou stěnu naproti sedací soupravy nábytkem. Obývací stěna byla honosná, skládala se ze spousty skříněk, poliček a vitrínek na skleničky a jiné lapače prachu. Dnes se dává přednost minimalismu. Postačí pouze jedna nízká skříňka, na kterou se posadí televize. Případně nad ní bude viset. Skříňky pak využijete pro uskladnění DVD nebo knih, či na umístění fotografií vaší rodiny.

Vyberte si styl, v jakém si obývací pokoj zařídíte

Stylů, kterými se můžete inspirovat, je nespočetně. Na výběr máte  vintage (zastaralé, ale krásné prvky), rustikální styl (inspirován venkovem), industriální (továrenský) moderní (velmi jednoduchý, čistý) nebo klasický styl.

Slaďte obývací stěnu se zbytkem pokoje

5 tipů jak vybrat obývací stěnu

Vše by mělo samozřejmě ladit! Barva nábytku by měla být v kontrastu s podlahou, neměla by s ní splývat. Důležité je hledět také na detaily, jako jsou úchytky a barva kovu.

Barva nábytku je zcela na vás. Je jasné, že na černé je více vidět prach, bílá naopak časem zežloutne či zešediví. Na lesklém nábytku jdou vidět „ťápance“ od rukou a je třeba skříňky neustále leštit. Je na vás, co preferujete a co se vám líbí.

My bychom vám doporučili volit spíše minimalističtější jednobarevný nábytek (např.: bilý), který budete moci doplnit o doplňky. Vyžijete se v detailech, které budete moc kdykoliv změnit v závislosti na náladě, ročním období a vašem vkusu, který se neustále mění.

Jaký zvolit materiál

5 tipů jak vybrat obývací stěnu

Nejpoužívanějším materiálem je lamino. To se sice nechlubí dlouhou životností, zato je snadný na údržbu a poměrně levný. Naopak dražší variantou je foliovaná dýha či MDF. Nejdražší je pak masiv, který je však velmi mohutný a těžký a to již dnes není žádoucí.

Zdroj fotografií: pinterest.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *