Krby a vytápění

Jak správně nastavit termostat topení?

Domov je tam, kde je nám příjemně, cítíme se tam bezpečně a užíváme si onoho pověstného tepla domova. Aby nám teplo bylo nejen u duše, ale i po těle, je třeba si správně nastavit topení. Nemělo by topit ani málo, ani hodně, postará se o to správně nastavený termostat. Jak na něj?

Jak termostat funguje?

Termostat je zařízení, které nám pomáhá udržet teplo a náklady na energii v únosných mezích, ideálně v rovnováze. Pokud bychom ho neměli, nedokázali bychom si nastavit správnou teplotu v jednotlivých místnostech a za topení bychom platili zbytečně moc. Termostat je totiž mozkem celého topného systému, má náš domov udržovat v optimálním teple. A jak funguje?

Termostat je napojený na kamna nebo jiný zdroj topení, a skládá se ze dvou částí, tedy termostatické hlavice a termostatického ventilu. Hlavice je ta část, kterou otáčíme a nastavujeme na ní teplo radiátoru pomocí číslic 1 až 5. Ty neudávají, jak rychle se prostor ohřeje, ale teplotu, na kterou se místnost vytopí. Otáčením tak otevíráme nebo zavíráme druhou část termostatu, tedy termostatický ventil, který určuje, kolik topné vody pustí do radiátoru.

Jak termostat nastavit?

Každý z nás má o teple doma jiné představy, zatímco někdo preferuje chladnější prostředí, jiný potřebuje teplo. Každý si tak termostat může nastavit dle svých preferencí, myslet bychom ale měli na to, že příliš nízká teplota v interiéru může vést k problémům, jako je vznik plísní apod., přehřívání interiéru zase není zdravé, ani úsporné.

Když teplotu na termostatu snížíme o 1 °C, znamená to nejen o něco méně tepla, ale také úsporu až 6 % nákladů na energie. Jeden stupeň není moc, stačí si místo kraťas vzít dlouhé kalhoty, a ušetříte na vyúčtování za energie. A jak ho tedy nastavit?

  • Začněte už výběrem toho pravého termostatu, který si doma nainstalujete. Ideální jsou chytré termostaty, které umožňují nastavit teplotu pro každou místnost i denní dobu.
  • Podle místnosti si nastavte vhodnou teplotu. V obývacím pokoji a jídelně je ideální teplota kolem 21 °C, v kuchyni a pracovně si vystačíte s 18 °C. Pro ložnici je ideál 16-18 °C, na chodbě a teplotě stačí dokonce 15 °C. Naopak vyšší teplotu, kolem 23 °C, si nastavte v koupelně a na WC.
  • Uvedené teploty jsou doporučené pro čas, který trávíte doma, když tam ale nejste, je zbytečné tolik topit. Stačí tam udržovat o něco málo nižší teplotu, aby stěny neprochladly a interiér se po vašem návratu domů rychleji prohřál.