Tvary kuchyní
Lineární tvar kuchyňské linky je ideální pro
úzké místnosti. Při tomto uspořádání se nejvíce
nachodíte, proto je dobré umístit dřez
doprostřed sestavy s dostatečným odstupem od
sporáku. Délka sestavy by měla být min. 3 metry.
Kuchyně do tvaru „L“ jsou velmi žádané
a praktické. Snadno k nim
umístíte stůl s židlemi. Dřez, sporák
a chladnička by měly být odděleny
částí určenou pro přípravu stravy.
Tvar „U“ využívá pro kuchyňskou linku tři
stěny místnosti. Chladničku, varnou desku
i dřez můžete rozmístit tak, aby měly vedle
sebe vždy dostatek pracovní plochy. To ocení zejména
ti, kdo berou vaření opravdu vážně. Jsou
zde velké pracovní plochy a úložné prostory.
Souběžná sestava nabízí nejefektivnější využití
místa. Je v ní dostatek ploch na přípravu pokrmů
a přecházení z jedné oblasti do druhé je
snadné – stačí se jen otočit. Rozměr mezi korpusy
by měl být min. 1,2 m, aby se daly otvírat skříňky.
Kuchyně s ostrůvkem se hodí zejména
pro ty, kteří se chtějí v kuchyni také bavit.
Samostatný ostrůvek může oddělovat kuchyň
od obývací nebo jídelní části, aniž by vyděloval
šéfkuchaře ze zábavy. (Kuchyně Hanák)
Výběr tvaru linky je
samozřejmě závislý na velikosti
a členitosti prostoru.
Snažte se místo využít co
nejefektivněji, aby se při
vaření zbytečně neběhalo.
(Kuchyně Hanák)
Kuchyňská link a spojená s barovým pultem
je další možností, jak vytvořit sestavu
plnou zábavy i pro kuchaře. (Kuchyně
Schüller)