Chcete doma ušetřit za plyn? Tipy jak na to
Šetříme plynem při vaření
Pokud máme doma plynový sporák, dá se na něm ušetřit několik desetikorun, možná i stokorun. Stačí si vždy uvědomit a dodržovat několik jednoduchých pravidel.
-
První věcí je neplýtvat plynem na ohřev pokrmů, které dokáže rychleji a levněji ohřát mikrovlnná trouba. Ano elektřina je v tomto směru opravdu levnější, než ohřev na plynu. Při ohřevu v mikrovlnce musíme jídlo rozmístit na talíř tak, aby uprostřed talíře nic nebylo. Jedná se o princip mikrovln, který zde nebudu popisovat.
-
Navážeme na první bod, protože i ohřev vody je levnější v konvici. Opět jde o levnější elektřinu, než plyn spotřebovaným při ohřevu vody na sporáku. Není nad čím uvažovat, jednoduše tento bod dodržujte.
-
Správná velikost hrnce versus hořáku. Vždy je lepší pokud použijete hořák menší, než větší. Teplo totiž cestuje od středu hrnce postupně až na jeho okraj a během celé cesty předává svou teplotu hrnci. Pokud použijeme moc velký hořák, plamen a teplo se dostane moc rychle ke kraji hrnce a odejde jeho okrajem pryč. Hrnec tedy neměl čas převzít si energii z plamene. Nejlepší variantou je samozřejmě přiměřeně velký hrnec na přiměřeně velký plamen.
-
Když už jste zvolili skvělý hrnec a perfektně seřídili plamen, je dobré využívat pokličky. Poklička udrží teplo v hrnci a to se odrazí zpět do pokrmu.
Těmito několika malými radami dokážete uspořit velké množství plynu a ulehčit o pár desetikorun své peněžence.
Zdroj fotografií: https://pixabay.com